Skupština KS usvojila Zakon o policijskim službenicima

BiH

skupstina ks2

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o policijskim službenicima KS kojim se uređuje oblast zapošljavanja u policijskom organu, procedure unapređenja u viši čin, rad i sastav disciplinskog organa te preciznije definira prestanak radnog odnosa.

Zakon predviđa ono što je bilo najvažnije za policijske službenike, a to je uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika KS Mirza Hadžiabdić je u izjavi novinarima kazao da najavljenog štrajka policije neće biti nakon što je amandmanima usvojen Zakon kojim je definisano da imaju pravo na penziju pod uslovom da su u kontinuitetu bez prekida imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme sticanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika.

– Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji – kazao je Hadžiabdić i dodao da je Zakon identičan Federalnom zakonu o policijskim službenicima.

To se odnosi i na policijskog službenika koji usljed zadobijenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost osobe na koju se ona i odnosi.

Iako je za neke zastupnike bilo sporno to što se u policiji zapošljavaju osobe svih profila, rečeno je da se popunjava novih 20 posto početnih pozicija za čin mlađih inspektora iz građanstva, a 80 posto kroz unapređenje, interno.

Zakon o policijskim službenicima KS je usvojen i zbog usklađivanja sa važećim normama kojima je uređena ova oblast na državnom i federalnom nivou.

Ovim će biti izvršena i harmonizacija propisa kako bi prava i obaveze policijskih službenika bile određene na jedinstven način na području cijele države.

Donošenje ovog Zakona je neophodno i zbog usklađivanja sa drugim propisima kao što su Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH i drugo.

Usvojen Nacrt zakona o studentskom standardu KS

Skupština Kantona Sarajevo večeras je na sjednici usvojila Nacrt zakona o studentskom standardu u KS-u kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti studenata u oblasti akademskog standarda, osnivanje organizacija i rad ustanova i finansiranje studentskog standarda.

Studentski standard u smislu ovog zakona je organizovana djelatnost kojom se u oblasti obrazovanja osiguravaju dodatni uslovi za dostupnije, efikasnije i kvalitetnije obrazovanje studenata.

Cilj zakona je stvaranje materijalnih, kulturnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih uslova kojima se potiče sticanje obrazovanja, društvena uključenost i razvoj ličnosti studenata.

Za adekvatno provođenje zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti 52.000 KM, uz dodatna finansijska sredstva.

Studentski standard podrazumijeva da studenti imaju prava na kredit, ishranu, zdravstveno osiguranje, stipendiju, prevoz, mjesto za učenje i drugo.

Javna rasprava trajat će 100 dana.

Nakon konsultacija sa članovima Vlade KS, premijer KS Adem Zolj je sa dnevnog reda sjednice Skupštine Kantona Sarajevo povukao Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi koji se ticao reformi u administraciji, a među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture.

Cilj je bio da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja, kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Sjednica Skupštine je prekinuta, a o datumu nastavka će odlučiti Kolegij Skupštine KS.

Nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o koncesijama

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izmjene i dopune Zakona o koncesijama, a predmet koncesije je pored ostalog i izgradnja ili korištenje saobraćajnica, hidroenergetskih objekata, zemljišta ili građevinskog objekta za izgradnju ili korištenje postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu energiju, termoelektrana, izgradnja ili korištenje termoenergetskih postrojenja za proizvodnju (primarno) toplotne energije, poljoprivredno zemljište, u nadležnosti KS-a.

Ovim se dopunama i izmjenama Zakona uređivao postupak dodjele koncesije na osnovu zahtjeva (samoinicijativne ponude) za dodjelu koncesije, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Pravilnikom je bilo propisano da se specifični predmet koncesije obavezno dostavlja uz zahtjev za dodjelu koncesije, kao i dokumenti koji su specifični za taj predmet, odnosno oblast predmeta koncesije, kao i dokumenti koje ponuđač obavezno dostavlja općini radi davanja saglasnosti općinskog vijeća za provođenje postupka dodjele predmetne koncesije.

Izmjene i dopune zakona su predviđale da rok početka korištenja koncesije ne može biti duži od pet godina od dana zaključivanja ugovora o koncesiji. Samo u izuzetnom slučaju, kako je bilo propisano, ovaj rok se može produžiti za period do dvije godine.

Kako je navedeo, izmjenama i dopunama Zakona je bio poboljšan i sistem nadzora, uključujući i preciziranje obaveza sudionika u nadzoru, kao i poduzimanje mjera radi ispunjenje obaveza koncesionara pri korištenju koncesionog prava.

Zastupnica SKS (SDP) Segmedina Srna je kazala da u oblasti koncesija ima problema, naročito tamo gdje se korisnicima koncesija ne ispostavljaju fakture, da su se koncesije koristile za lično bogaćenje a ne za opće dobro, a “po neizmirenim koncesijskim naknadama dug je više od 10 miliona KM, prema KS”.