Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština KS usvojila Zakon o unutrašnjim poslovima

skupstina-ks123333

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a, kojim se utvrđuju nadležnost, organizacija i rukovođenje MUP-om KS-a, uključujući nadležnost, organizaciju i rukovođenje Upravom policije, imenovanje, sastav i funkcioniranje Nezavisnog odbora i disciplinska odgovornost policijskog komesara.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Ismir Jusko je u izjavi za medije kazao da Zakon stupa na snagu danom donošenja i trebat će jedan period da se na terenu krene s primjenom zakona.

– Puno stvari je definisano ovim zakonom pogotovo vertikala, sistem odgovornosti, samostalni budžetski korisnik, a komesar će od ovoga momenta provoditi kompletnu kontrolu nad budžetom – kazao je ministar.

Pojašanjava da je Zakonom jasno definirano da Ministarstvom rukovodi ministar, a policijski komesar za svoj rad odgovara ministru i Vladi KS-a te je dužan redovno informisati ministra o poduzetim aktivnostima policije.

U ovom zakonu je naznačeno da kandidat za mjesto policijskog komesara nije bio član političke stranke, niti je bio na bilo kojoj poziciji u političkoj stranci na bilo kojem nivou, niti na bilo koju poziciju u organima vlasti od političke stranke u posljednjih pet godina, te da nije disciplinski kažnjavan za teže povrede službene dužnosti.

Izbor policijskog komesara vrši se javnim konkursom, a izabrani komesar svaka tri mjeseca podnosi izvještaj.

Kantonalna skupština usvojila je danas i izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i dopune Zakona o srednjem obrazovanju.