vladajuća većina protiv

Skupština RS-a protiv raspuštanja skupština općina Teslić i Rudo

narodna skupstina

To znači da parlamenti u Tesliću i Rudom neće biti raspušteni, iako nakon provedenog postupka opoziva nisu opozvani lokalni načelnici Milan Miličević i Rato Rajak

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas nisu usvojili odluke o raspuštanju skupština općina Rudo i Teslić.

To znači da parlamenti u Tesliću i Rudom neće biti raspušteni, iako nakon provedenog postupka opoziva nisu opozvani lokalni načelnici Milan Miličević i Rato Rajak.

Skupština općine Teslić je na sjednici 31. januara ove godine, usvojila odluku o pokretanju postupka o opozivu načelnika, ali odluku nisu podržali građani na referendumu.

Ni načelnik Rudog nije opozvan, iako je Skupština općine na sjednici 19. novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva.

Zakonom o lokalnoj samoupravi u RS propisano je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan.

Poslanici su u “Danu za glasanje“ usvojili odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača, kao i o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor po skraćenom postupku.

Prihvaćen je izvještaj Pravobranilaštva o radu u 2018. te nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine, koncesijama te javno-privatnom partnerstvu u RS.

Nakon izjašnjavanja o apsolviranim tačkama okončana je osma redovna sjednica entitetskog parlamenta.