Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastavak sjednice

Skupština RS danas o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti

nsrs

Poslanici su tokom jučerašnjeg rada razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima

Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, danas će u Banjoj Luci biti nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Poslanici su tokom jučerašnjeg rada razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Razmotrene su i izmjene Zakona o geološkim istraživanjima. Poslanici opozicije uputili su niz kritika na izmjene i dopune ovog zakona.

Po riječima pomoćnika ministra energetike i rudarstva Esada Salčina, novim odredbama produžava se sa pet na sedam godina rok u kome je pravno lice koje vrši eksploataciju dužno da obnovi elaborat.

To, naveo je Salčin, smanjuje troškove poslovanja koncesionara.

Poslanici su obavili i raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske, kojim se ukida ograničenje da Fond ne može izdavati garancije za finansiranje trgovinske djelatnosti.

Ministrica finansija Zora Vidović izjavila je da je predloženim rješenjima omogućeno da Fond izdaje garancije za kredite preduzetnicima za potrebe refinansiranja njihovih ranije odobrenih kredita i finansijskih obaveza kod iste banke ili druge finansijske organizacije, pod uslovom da je promjena uslova prvobitnog ugovora uzrokovana tekućim potrebama preduzetnika, a ne njegovim finansijskim poteškoćama.

Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima na koji su bošnjački poslanici uložili brojene amandmane jer, naveli su, sadrži odredbe koje direktno ili indirektno zadiru u pitanje državne imovine i nisu u skladu s Ustavom i drugim propisima Bosne i Hercegovine.