Umanjen za 8 miliona

Skupština USK usvojila rebalans budžeta

SKUPSTINAUSK_281119 (1)

Potvrđeno je i kako se brzo kreće s isplatom obaveza prema privrednicima

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) usvojili su na jučerašnjoj redovnoj sjednici predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Rebalans podrazumijeva umanjenje planiranog budžeta za oko osam miliona maraka, što je uslovljeno ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa. Ipak, najavljeno je kako će se nesmetano financirati sve preuzete i redovne obaveze, te započeti važni projekti.

-Sve kapitalne stvari ostaju u planiranom obliku i zaista se nadam da nećemo imati drastično pogoršanje zdravstveno-epidemiološke situacije, s obzirom da se punjenje Budžeta vratilo na otprilike 90 posto od planiranog i očekivanog – izjavio je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Potvrđeno je i kako se brzo kreće s isplatom obaveza prema privrednicima.

-Najznačajnije je upravo to što smo sada stekli sve uslove za isplatu obaveza prema privrednicima. Nažalost, to je proces koji se prilično odužio zbog svih procedura. Imamo obavezu isplatiti milion i 500.000 KM našim privrednicima i to ćemo vrlo brzo i ispuniti – kazao je ministar financija USK-a Vedran Prša.

U rebalansu budžeta planirana su i sredstva od MMF-a, koja bi Vlada Federacije BiH trebala prebaciti na račune kantona u okviru programa sanacije posljedica pandemije koronavirusa. Upravo to je bila i jedna od najvećih zamjerki opozicionih zastupnika.

-Imamo situaciju da su u Budžetu planirana sredstva za koja nemamo ni Odluku, a kamoli da su ta sredstva uplaćena. Radi se o skoro 24 miliona maraka, što je gotovo 12 posto ovogodišnjeg budžeta i uzevši u obzir situaciju u cijeloj državi, ne možemo se složiti s takvim razmišljanjem i planiranjem – kazao je predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Musić.

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona naglasili su da je osigurano i dovoljno novca za isplatu svih boračkih potraživanja, poljoprivrednih poticaja, kao i planiranog dječijeg dodatka.