Sjednica u Zenici

Skupština ZDK-a izabrala osam delegata u Dom naroda FBiH

skupstina zdk

CiK BiH je u utorak ovjerio svih 11 listi za DNPFBiH iz SZDK, od kojih su tri liste predložili politički subjekti. Šest listi predloženo je bilo za izbor četiri bošnjačka delegata, tri za dva hrvatska te dvije liste za izbor dva delegata za DNPFBiH iz reda Srba

Zastupnici 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona izabrali su u nastavku današnje konstituirajuće sjednice osam delegata iz tog kantona za novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je i u nastavku danas vodio Ćazim Huskić iz Stranke demokratske akcije, a prisustovala su 34 zastupnika. Jedino je odsutna bila zastupnica SDA iz Kluba Hrvata Mirela Mateša-Bukva iz Visokog.

Birala su se četiri delegata iz reda Bošnjaka, po dva iz reda Hrvata i Srba, dok izbora delegata za DNPFBiH iz reda Ostalih nije bilo, jer novi saziv SZDK nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih.

Nakon glasanja po klubovima konstitutivnih naroda, podršku da budu bošnjački delegati novog saziva DNPFBiH iz ZDK-a dobili su aktuelni premijer Mirnes Bašić (Kakanj) i ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković (Olovo) iz Stranke demokratske akcije, Almina Sivić (Tešanj) iz Narodnog evropskog saveza, koja je bila na listi koju je predložio politički subjekt Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad te Amra Babić (Visoko) iz Naroda i Pravde.

Klub Hrvata izabrao je Ivu Tadića (Žepče) iz koalicije hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice te Marinu Mujkanović (Zenica), koja je predložena s liste SDP-a BiH, čija je i zastupnica u SZDK.

Klub Srba izabrao je Mladena Simića (SDPBiH) i Gorana Bulajića (koalicija Demokratska fronta/Građanski savez), obojica iz Zenice, koji su i jedini zastupnici u Klubu Srba u ovom sazivu SZDK. Klub Bošnjaka ima 24, Klub Hrvata devet te Klub Srba dva zastupnika.

Prvi dio konstituirajuće sjednice održan je 21. novembra, kada je predsjedavajući 8. saziva te predsjednik Kluba Bošnjaka novog saziva SZDK Ćazim Huskić iz SDA prekinuo sjednicu, jer Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Klub Hrvata za tu poziciju izabrao je Dejana Kovačevića iz Naroda i Pravde, a Klub Srba Gorana Bulajića iz koalicije DF/GS, a stranke nove parlamentarne većine (BHI-KF, SDP BiH, DF/GS, NiP, NS i jedna zastupnica NES-a) izabrale su Behiju Kulović.

U nastavku prekinute sjednice, s natpolovičnom većinom od 18 glasova, stranke parlamentarne većine izabrali su Kovačevića za novog predsjedavajućeg, a Bulajića za prvog zamjenika te Behiju Kulović iz Naše stranke, čiji izbor prethodno nije bio potvrdio i Klub Bošnjaka, za drugu zamjenicu predsjedavajućeg SZDK.

Kovačević, mada je prošli put izabran od parlamentarne većine te je također bio i zakazao nastavak konstituirajuće sjednice, danas, ipak, kako ni Bulajić i Kulović, nije sjedio na mjestu predviđenom za predsjedavajuće i njegove zamjenike.

Stranke većine formirale su i Kolegij SZDK, ali bez zastupnika SDA, HDZ-a i SBB-a, čiji su zastupnici, zajedno i s jednim zastupnikom NES-a, tada bili napustili sjednicu. Današnji nastavak sjednice vodio je Ćazim Huskić.

CiK BiH je u utorak ovjerio svih 11 listi za DNPFBiH iz SZDK, od kojih su tri liste predložili politički subjekti. Šest listi predloženo je bilo za izbor četiri bošnjačka delegata, tri za dva hrvatska te dvije liste za izbor dva delegata za DNPFBiH iz reda Srba. Simić, Mujkanović i Tadić bili su delegati DNPFBiH iz tog kantona i u prethodnom mandatu.

U uvodu današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice, nekoliko zastupnika nove parlamentarne većine tražili su da se današnje zasjedanje nastavi od četvrte tačke dnevnog reda, na kojoj je prekinuto prethodno zasjedanje ove sjednice.

Međutim, Huskić je objasno kako se “ne mogu vraćati na tačke dnevnog reda dok se ne steknu uslovi”, a uslovi se nisu stekli jer Klub Bošnjaka nije zasjedao te nije ni izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Napomenuo je kako je tek jučer i nakon isteka radnog vremena dobio zahtjev za sazivanje sjednice Kluba Bošnjaka danas u 9.00 sati, odnosno prije nastavka konstituirajuće sjednice, ali da, zbog procedura, u tom terminu nije mogao sazvati Klub Bošnjaka.

Predložio je da sjednicu Kluba Bošnjaka održe odmah danas, nakon izbora delegata za DNPFBiH, kada bi taj klub trebao izabrati svog kandidata za Radno predsjedništvo 9. saziva SZDK.

Svi su zastupnici prihvatili prijedlog da se konstituirajuća sjednica, ipak, nastavi od šeste tačke, kako je i stajalo u pozivu koji su za današnje zasjedanje uputili iz Stručne službe SZDK te da se, nakon izbora delegata za DNPFBiH, održi i nova sjednica Kluba Bošnjaka.