Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština ZDK prekinula sjednicu zbog nedostatka kvoruma

zdk skupstina

Na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona razmatrana je inicijativu o prijenosu nadležnosti obrazovanja sa kantonalnog nivoa na općine.

Inicijativa poslanika Hašima Mujanovića za donošenje Zakona o prenošenju nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja na općine Vareš, Breza, Olovo, Visoko, Kakanj, Zavidovići, Maglaj, Doboj-Jug, Tešanj i Grad Zenica nije podržana.

Skupština ZDK jednoglasno je podržala prijedlog Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, koji je prije tri godine podnio bivši kantonalni zastupnik Stranke za BiH Asim Čajlaković. Ovaj zakon ubuduće bi trebao da kvalitetnije uredi ovu oblast, za etažne vlasnike i za firme zadužene za održavanje, jer su zakonom predviđena dva računa.

Na ovoj sjednici Skupština je utvrdila dva mišljenja u okviru procedure za donošenje zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja će biti proslijeđena nadležnom federalnom ministarstvu radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona na nivou FBiH. Skupština je prvo utvrdila mišljenje u vezi Nacrta zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom i mišljenje u vezi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Mišljenja Skupštine kantona u vezi ovih zakona su utvrđena uvažavajući predhodno data mišljenja resornih kantonalnih ministarstava koja je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljanja koja je utvrdila i Skupština ZDK.

U nastavku rada Skupština je prihvatila izvještaj o radu Ureda za pritužbe javnosti u prošloj godini, a nakon završene šeste tačke dnevnog reda utvrđeno je da broj prisutnih poslanika na Skupštini nije dovoljan.

U skladu s poslovnikom sjednica Skupštine nije mogla biti nastavljena nakon čega je uslijedio prekid, a Kolegij Skupštine će u skladu s Poslovnikom donijeti odluku o datumu nastavka 25. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.