Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupštinska većina podržala nova zaduženja RS-a

narodna skupstina rs (8)

Glasovima skupštine većine večeras su u parlamentu Republike Srpske usvojene odluke o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju tog bh.entiteta u 2016. godini, koje će biti veće od pola milijarde KM.

U narednoj godini planirano je dugoročno zaduživanje RS u maksimalnom iznosu do 460 miliona KM, dok kratkoročno, emisijom trezorskih zapisa, nije izraženo u konvertibilnim markama.

Trećeg dana zasjedanja parlamenta RS-a prihvaćen je i Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost, koji će se obračunavati u visini od 0,4 posto od neto ličnih primanja (što na godišnjem nivou iznosi u prosjeku oko jedne dnevnice poreskog obveznika), te pet posto od neto naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama.

Korisnik ovih sredstava je Fond solidarnosti za obnovu RS. Ova sredstva koristit će se namjenski za sanaciju nastale štete, te otklanjanje posljedica eventualnih elementarnih nepogoda koje bi mogle u budućnosti pogoditi taj bh.entitet i njene građane.

Poslanici su usvojili i izmjene Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se porez na upotrebu motornih vozila i porez na držanje i nošenje oružja umanjuje i vraća na nivo na kojem je bio prije izmjena iz 2014..

Usvojene su odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene „Hašani“ po skraćenom postupku, o imenovanju Savjeta plana za praćenje izrade Prostornog plana područja posebne namjene „Klekovača“ i o imenovanju Savjeta plana za praćenje izrade Prostornog plana područja posebne namjene „Aerodrom Banja Luka“.