Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi toplotni val

Sladić donosi prognozu: Temperature ponovo blizu 40 stepeni Celzijusa

nedim sladić
Foto: Facebook

Predviđa se da će se temperature u mnogim zemljama popeti na preko 30 stepeni i premašiti oznaku od +40 °C, naveo je slovenski meteorolog Marko Korošec

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima moguć je poneki lokalni pljusak sa grmljavinom na sjeveru, sjeverozapadu, zapadu i centralom dijelu Bosne.

Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C.

U Sarajevu prije podne sunčano. U poslijepodnevnim satima sa malom do umjerenom oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33°C.

U ponedjeljak će u našoj zemlji preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima moguć je poneki lokalni pljusak sa grmljavinom u Bosni. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

I utorak donosi prije podne pretežno sunčano vrijeme. Uz razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina, a u srijedu bez padavina i vruće – temperatura i do 38°C, stoji u prognozi FHMZ-a.

O vremenskim prilikama koje su pred nama oglasio se i poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Kratko, a i jasno – sa svježinom smo završili. U sedmici ispred nas (pogotovo od srijede, 10.07) očekujemo izuzetno visoke temperature zraka, kao i pojavu toplih noći. Nedostatak svježine bit će prisutan i danju i noću pa će se ponovo teže spavati. S obzirom na to da najmanje pet dana zaredom srednja dnevna temperatura zraka odstupa za više od 5 °C, ispunjeni su uslovi za drugi toplotni val ovog ljeta”, naveo je.

Potom je dodao:

“Vrijednosti dnevnih temperatura zraka su uglavnom u rasponu od 35 do 41 °C, dakle slično kao i u proteklih 5 do 10 godina. Period će pratiti i sparina. S obzirom na to da Srebrenica pada u ovaj period, nije zgoreg razmotriti više stanica za vodu te obezbjediti Majkama i posjetiocima skloništa od direktnog jakog sunca u najtoplijem dijelu dana s obzirom na to da će nadležna tijela i hidrometeorološki zavodi sigurno izdati niz smjernica vezanih za ovaj toplotni val u narednim danima. Manji pad temperature zraka je moguć oko polovine jula. Jače zahlađenje sada nije izgledno u doglednom periodu. Ko planira godišnji odmor, odlazak na more je i više nego povoljan, naročito ako gledate izbjeći kišu, a temperature mora će uskoro biti u rangu onih koja su tipična za jugoistočnu Aziju (većinom od 26 do 28 °C).”

Sladić se prije toga oglasio i na Instagramu:

“Biću kratak. Sredinom sljedeće sedmice, temperature su ponovo blizu 40 °C širom Balkana kao rezultat gornjeg grebena koji se proteže od sjeverne Afrike. Obratite pažnju na visoku geopotencijalnu debljinu na 1000-850 hPa – vruću vazdušnu masu koja potiče iz Sahare koja se postiže dobro stratifikovanim svojstvima vazdušnih parcela”.

nedim sladic prognoza

On je, također, prenio prognozu slovenskog meteorologa Marka Korošeca koji navodi da se do sredine jula u istočnu i južnu polovinu Evrope vraća se mnogo toplije vrijeme od prosjeka.

“Temperature će u nekim područjima prelaziti 40 °C. Relativno dugotrajan toplotni talas će se intenzivirati početkom ove sedmice i nastaviti tokom narednog vikenda. Na zapadu i sjeveru ostat će blago, a između njih će se pomicati frontalne zone”, stoji u toj prognozi te se dalje navodi da je ova godina do sada bila izuzetno topla za Balkan.

“Predviđa se da će se temperature u mnogim zemljama popeti na preko 30 stepeni i premašiti oznaku od +40 °C u dijelovima Italije i državama na jugu i centralnom Balkanskom poluostrvu. Slično junskom toplotnom talasu, najnenormalnije temperature ponovo se predviđaju za istočnu Evropu i Balkansko poluostrvo”.