bh. meteorolog

Sladić ima dobre vijesti: Padavine konačno prestaju!

Foto: Screenshot
Nedim Sladić za BHRT

“Krajinu ne zaboravljam niti zanemarujem. Kao što nisam ni Tuzlanski kanton 2020. godine kada sam prognozirao poplave. Ako su me išta učili, učili su me u kući da je svaki stanovnik ove zemlje i svijeta jednako bitan i vrijedan”

“Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas”, poručio je na Facebooku bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Krajinu ne zaboravljam niti zanemarujem. Kao što nisam ni Tuzlanski kanton 2020. godine kada sam prognozirao poplave. Ako su me išta učili, učili su me u kući da je svaki stanovnik ove zemlje i svijeta jednako bitan i vrijedan”, napisao je Sladić.

Prognoziranje poplava

“U odnosu na 2020. razlika je ta što to radim sa znatno više iskustva i preporuka kroz profesionalno usavršavanje u prognoziranju poplava, prevenciji i rizicima od istih koje crpim od Dr. Hannah Cloke OBE, savjetnice za prirodne nepogode, a pogotovo poplave i rizike, u Vladi UK, ali i drugih stručnjaka, kao što je Dr. Mary Long-Dhonau OBE, Ervin Zsoter, Shaun Harrigan, Florian Pappenberger i niza drugih.

I sutra ću razgovarati ujutro s njom kako bismo bili sigurni za neke stvari koje su nam možda promakle. Proteklih svih ovih dana slao sam na upit analitičara sve podatke u Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji se bavio analizama poplava u Bosni i Hercegovini i bio sa istim ljudima u konstantnoj komunikaciji. Dio tih podatka se slao za Kordinacijski centar za hitne slučajeve u Brisel (ERCC). Svoj dio zadaće, u domenu i limitima koje smijem, sam obavio onako kako to rade i oni ovdje”, nastavio je Sladić.

“Gotovo nikad nijedan dio zemlje nisam izostavio za svih ovih 5 godina rada u vremenskim izvještajima radeći prvo na Face pa potom i na Novoj. Ako je u pojedinom trenutku i bilo toga da se forsira jedan dio zemlje, brzo bi se kompenzovao isti.

Prestaju padavine

Kao i svih dana, uz ove sam stanovnike svim srcem.

Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas”, dodao je na kraju Sladić.

“Telefone u ruke, 17041. Oni to zaslužuju. To su naši ljudi – dišemo isti zrak, živimo pod istim nebom. Ujedinimo se!“, poručio je Nedim Sladić.