BiH

još ništa od proljetnih dana

Sladić najavio novu destabilizaciju vremena: Kiša će postepeno preći u snijeg

30/03/2021

Loše vremenske prilike očekuju se posebno tokom subote.

Meteorolog Nedim Sladić danas je objavio novu prognozu za naredne dane u kojoj predviđa novu destabilizaciju vremeniskih prilika.

“Nakon četvrtka koji će obilježiti utjecaj grebena po visini, a u prizemlju anticiklonalnog polja koje će biti u slabljenju, zbog čega se prognozira većinom sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, tokom petka se prognozira nova destabilizacija vremenskih prilika, koja je uslovljena padom atmosferskog pritiska usljed frontalnog poremećaja sa sjevera koji sa sobom vuče hladniji i vlažan zrak, a po visini se produbljuje visinska dolina sa sjevera osom prema našim područjima”, napisao je Sladić.

Kako je dalje naveo, u petak su moguće povremene kiše i pljuskovi.

“Zbog svega navedenog, sa sjeverozapada pristizat će oblačnost u naša područja pa već u petak poslijepodne nad našim područjima bit će dosta vlage na srednjim nivoima atmosfere s kojim se u većem dijelu Bosne prognoziraju predfrontalne nestabilnosti – očekuje se povremena kiša, a uz kišu su mogući i prvi pljuskovi praćeni grmljavinom, izgledniji na sjeveru Bosne, budući da bi nešto više dnevne temperature zraka i zagrijana podloga, kao i priliv nešto svježijeg zraka po visini implicirale i poslužile kao recept na izdizanje zagrijanog zraka sa podloge koji se dalje hladi, širi i kondenzuje”.

Loše vremenske prilike očekuju se posebno tokom subote.

“Glavni dio utjecaja prilično sporopokretnog frontalnog poremećaja koji će se premjestiti preko Bosne i Hercegovine se prognozira tokom subote. Od prvih sati subote se prognozira kiša koja će se do poslijepodnevnih sati sa sjevera Bosne proširiti prema centralnim područjima Bosne i Hercegovini, no usljed pada temperature zraka uslovljenim izraženijim sjevernim strujanjem i prilivom hladnijeg zraka po visini, na višim nadmorskim visinama od 1000 metara se prognozira prelazak kiše u susnježicu i snijeg od poslijepodnevnih sati prema večeri. Padavine u Bosni mogu mjestimično biti i izraženije usljed utjecaja orografije, ali i sporog kretanja samog sistema, s kojim u 24 sata može mjestimično pasti preko 20 mm padavina. Prema kraju dana i u noći sa nedjelju prema našim područjima ponovo se gura ogranak polja povišenog atmosferskog pritiska s kojim najprije na sjeverozapadu i sjeveru padavine su u prestanku”, navodi Sladić.

Nakon četvrtka koji će obilježiti utjecaj grebena po visini, a u prizemlju anticiklonalnog polja koje će biti u…

Posted by Nedim Sladić on Utorak, 30. March 2021.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.