Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza za naredne dane

Sladić najavio povratak ljeta: Pozdravimo se od padavina, temperature nadprosječne

sarajevo vrijeme – pixsell
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Treba istaknuti da u ponedjeljak i utorak naša zemlja će se naći između sniženijeg pritiska sa jugoistoka i povišenijeg sa sjeveroistoka, pa će usljed razlike u pritiscima biti i razmjerno vjetrovito vrijeme, uz većinom umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama u jutarnjim satima će biti magle.

Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, na jugu zemlje do 31°C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 11°C, a najviša dnevna oko 25°C, prenosi Federalni hidrometeorološki zavod.

Prognoza za naredne dane

U utorak će u Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Lokalno po kotlinama u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

U srijedu se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

U četvrtak će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 31°C.

Sladić: Pozdravimo se od padavina

Na jedno vrijeme se pozdravljamo od padavina, naročito od 06.09. jer od ove sedmice na vrijeme u našim krajevima utječe ogranak prostrane anticiklone čiji centar se smjestio nad istok Evrope, a glavnina oblačnosti će se držati sjevernije i zapadnije od naše zemlje, s kojim će vremenske prilike biti stabilnije u odnosu na protekli period, objavio je na svom profilu meteorlog Nedim Sladić.

Sa njene zadnje strane počet će utjecaj istočnog, a kako se bude spuštala prema obalama Crnog mora i jugoistočnog strujanja, dok s jugozapada Europe ponovo jača utjecaj grebena s kojim će se strujanje postepeno mijenjati prema četvrtku sa jugoistočnog na jugozapadno, uz postepen priliv sve toplijeg zraka. Iduće sedmice ponovo temperature idu u natprosječne okvire za mjesec septembar.

To bi značilo da bi prevladavalo većinom sunčano vrijeme, danju povremeno uz malu do umjerenu oblačnost, a da na jugu zemlje dnevne temperaturne vrijednosti ponovo idu i iznad 30 °C, a u većem dijelu Bosne iznad 25 °C. Paralelno s dnevnim rastu i jutrarnje temperature.

Očekivani temperaturni rang od 06. do 12.09. u Bosni je od 11 do 16, na jugu do 21, a dnevne od 26 do 31, na jugu do 33 °C. Treba istaknuti da u ponedjeljak i utorak naša zemlja će se naći između sniženijeg pritiska sa jugoistoka i povišenijeg sa sjeveroistoka, pa će usljed razlike u pritiscima biti i razmjerno vjetrovito vrijeme, uz većinom umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

Temperatura mora je od 23 do 26 °C duž Jadrana tako da bi more za većinu trebalo biti još ugodno za kupanje.
I prognozni model GFS i ECMWF su složni za gotovo najmanje sedam suhih dana u komadu od početka ove sedmice, objavio je Sladić.