Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dugotrajne padavine

Sladić nema dobru prognozu: “Ljudi, ne izgleda dobro uopće”

sladic
Foto: Društvene mreže

Sutra se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je ove sedmice objavio prognozu za period do 22. maja ove godine, najavivši pretežno oblačno vrijeme, kišu, pljuskove i kraća lokalna nevremena praćena grmljavinom.

Da nas čeka kišoviti period potvrdio je i meteorolog Nedim Sladić.

Sladić se oglasio na društvenim mrežama, a post je završio riječima “ne izgleda dobro uopće, ljudi, pogotovo krajem perioda!”

“Madden-Julian oscilacija ne želi izaći iz faze 6, 7 i 8 (prilično aktivni Kelvinovi valovi još od zimus, što može imati implikacije na jači El Nino kasnije na jesen) + U-oblik zahvaljujući lomljenju Rossbyevog vala nad sjevernim Atlantikom + pojačana ciklonalna aktivnost nad Sredozemljem = dosta padavina u narednih 10 do 15 dana nad Balkanskim poluostrvom, počevši od srijede”.

Prognoza za naredne dane

Sutra se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 23°C. U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 11, a dnevna oko 19 °C.

U subotu će biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 22°C.

U nedjelju oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Tokom dana u većem dijelu zemlje prestanak padavina. U večernjim satima jače padavina na sjeverozapadu Bosne, a u noći sa nedjelje na ponedjeljak i u ostatku zemlje. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Poslije podne u Hercegovini i na jugozapadu Bosne povremeno jaki udari jugoistočnog vjetra.

Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 14 do 20, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 23 °C.

U ponedjeljak oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana padavine prestaju u Krajini. Intenzivnije padavine u Hercegovini, sjeveroistoku Bosne i djelimočno centralnim i jugoistočnim područjima naše zemjle. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20 °C.