Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sladić za Fokus.ba: Teško očekivati stabilizaciju vremena prije početka juna

nedim sladić
Foto: Facebook/FHMZ
Nedim Sladić

Prema trenutnim pokazateljima, krajem ove radne sedmice moglo bi doći do poboljšanja vremenskih prilika, ali kratkotrajno

Kiša koja danima pada uzrokovala je izlijevanje rijeka i poplave u Unsko-sanskom kantonu. Kratkotrajna prijepodnevna pauza dala je nadu da će doći do stabilizacije vremenske situacije, ali nažalost, prema riječima meteorologa Nedima Sladića, padavine neće prestati.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

– Na područje BiH stiže novi val vlage uvjetovane pružanjem osi doline ciklone koja se iz oblasti sjeverne Afrike širi preko Apeninskog poluostrva dalje na sjever i uvjetuje jugoistočno visinsko strujanje. Ono usmjerava padavine na područja od Hercegovine preko zapadne Bosne na područje Bosanske krajine. Upravo od kasnih poslijepodnevnih sati i naročito tokom večeri očekujemo novi val padavina na prostoru Krajine. Padavine će biti jake i obilne, što, nažalost, ne ide u korist područjima koja su se već našla pod vodom – kaže Sladić za Fokus.

Prema trenutnim pokazateljima, krajem ove radne sedmice moglo bi doći do poboljšanja vremenskih prilika, ali kratkotrajno.

– Postoje uvjeti za jačanje vazdušnog pritiska sa sjeverozapada pa bi trebalo biti više sunčanih intervala. Međutim, postojeće tropske cirkulacije koje dolaze sa Atlantika indirektno se odražavaju na vremenske prilike ne samo u Evropi, nego i u BiH. Zbog toga je u trenucima jako teško očekivati stabilizaciju sve do početka juna, ali svakako treba istaknuti da će biti sve više sunca i da će temperature biti u granicama prosjeka – prognozira Sladić.

Na kraju, savjetuje građanima da slušaju preporuke nadležnih institucija.

– Iako je malo izgledno, u slučaju da nadležni procijene da je evakuacija potrebna, učinite to. To uistinu i jesu najteži trenuci kada se emocija bori sa raciom, ali iskustva ljudi koji su iskusili poplave unazad 20 godina govore kako je ovo ispravan potez. Uz nadu da će najgore ostati iza nas, potrudimo se da iduće poplave dočekamo sa znatno čišćim rijekama, širim i uređenim riječnim koritima i otčepljenim odvodima. Ovo prvo dvoje možemo, ali treće teško, budući da većina drenaža nije adaptirana za nove uslove klime i obilne padavine u kratkom vremenskom period – rekao je Sladić.