Slaven Kraljević iz Viteza uzgaja japanske gljive koje pomažu oboljelim od tumora

Slaven Kraljević japanske gljive 4

Iako japanske gljive shiitake rastu u šumama Japana na hrastovom drveću i trulim panjevima, Slaven Kraljević iz Viteza uspio im je stvoriti uvjete kao u šumama zemlje izlazećeg sunca te ih uzgojiti u svojoj garaži. Poput kakvog Japanca, ovaj Bosanac putem računala prati vlažnost, temperaturu, ugljični dioksid, orošavanje i sve druge uvjete kako bi iz micelija dobio ovu vrhunsku gljivu.

Slaven Kraljević japanske gljive 2

“Jako je teško uzgojiti shiitake gljivu koja djeluje antitumorno, jer ima visok postotak B vitamina, a pogotovo B-12 kojega je zaista teško pronaći. Nakon godinu dana mi smo uspjeli u našoj uzgajivačnici ostvariti dobre rezultate i mislim da smo prvi u BiH po uzgoju ove veoma tražene gljive koja se kod nas može nabaviti u svježem stanju, sušena i mljevena. Cilj nam je uz pomoć stručnjaka napraviti shiitake kapsulu koja se odavno preporuča oboljelim od raka diljem svijeta, a proizvodi se u Švicarskoj” govori nam Slaven.

Slaven Kraljević japanske gljive 1

Kako ste uopće došli na ideju da uzgajate ovu neobičnu gljivu?

“Moja majka je bila jako bolesna i morala je ići na kemoterapije. Nakon svake kemoterapije shiitake gljiva joj je vraćala imunitet pa je primila čak 67 kemoterapija. Tada sam na preporuku svoje tetke, liječnice u Zagrebu, odlučio da se bavim ovim dodatnim zanimanjem. Micelij sam nabavio u Hrvatskoj i krenuo u ovu, ja bih rekao, neobičnu avanturu”, priča nam Slaven i pokazuje hrastove oblice koje služe kao podloga za gljive shiitake.

Slaven Kraljević japanske gljive 3

“Svoje proizvode mi već imamo na policama velikih trgovačih lanaca, ali, kako sam rekao, cilj nam je osvojiti tehnologiju izrade kapsula od ove cijenjene gljive. Deset kapsula je terapija za pet dana za vraćanje imuniteta nakon kemoterapije, a kod nas u ljekarnama stoji 70 KM. U Švicarskoj su te iste kapsule 30 posto jeftinije. Smatram da bi cijena tih kapsula i kod nas trebala biti daleko niža, jer naš standard je neuporediv sa Švicarskim, a pogotovo jer je riječ o lijeku. Nadam se da ćemo za dvije do tri godine uspjeti i mi napraviti tu kapsulu, koja će biti barem dva puta jeftinija nego u Švicarskoj”, dodaje Slaven.

Slaven Kraljević japanske gljive 5

Jeste li imali promašaja kod uzgoja shiitake gljive?

“Kako da ne. Svaki početak je težak, pa smo se i mi učili na svojim greškama koje smo skupo plaćali. Prvi puta dogodilo se da je temperatura u uzgajivačnici naglo skočila. Nisam imao iskustva sa ventilacijom i orošavanjem. Dok sam to sve postavio kako treba gljive su pozelenile.Izgubile kvalitetu, odnosno propale. Taj nam se propust i neznanje ne mogu više ponoviti.”

Shiitake gljiva odlična je i za jelo u sirovom stanju. Priprema se kao i svaka druga. Najbolje je isjeckati je i ispržiti na maslinovom ulju, malo posolitit i evo gozbe. Može se ovoj gljivi dodavati i meso različitih vrsta, a od nje se pravi i odlična juha. Tko kaže da japanske gljive ne mogu rasti u Bosni?!