Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šleperi sa humanitarnom pomoći za Siriju sutra kreću iz BiH

sirija sleperi pomoc333

Šleperi sa humanitarnom pomoći koja je skupljene u posljednja dva mjeseca u organizaciji udruženja “Pomozi.ba” pod nazivom “Od Bosne za Siriju 2017” sutra će napustiti BiH. Prikupljeno je 233 tone brašna, oko 21 tone mesnih prerađevina i desetak tona ostale robe u vrijednosti od 450.000 KM.

Planirano je da se od prikupljenog brašna napravi 2.300.000 lepina koje će se redovno dijeliti sirijskim izbjeglicama, dok je Mesna industrija “Ovako” pripremila preko 20 tona konzerviranih mesnih proizvoda sa produženim rokom trajanja.

Nekadašnji predsjednik Općine Stari grad Damask Amjad Alrez koji je prisustvovao današnjoj konferenciji u Sarajevu na kojoj su objavljeni rezultati akcije, kazao je da je Sirija bila zemlja bez duga.

– Danas se njen gubitak procjenjuje na 350 milijardi dolara. Oko 80 posto Sirijaca živi ispod nivoa siromaštva, u zemlji je osam miliona izbjeglica, a četiri miliona njih je van Sirije – rekao je Alrez i izrazio nadu da će se rat završiti u ovoj godini, te da će Sirija moći započeti obnovu zemlje.

Udruženje “Pomozi.ba” koje je do sada prikupilo pomoć za preko 200.000 ljudi u Bosni i Hercegovini, aktivno je i u pružanju pomoći ljudima u nevolji u drugim zemljama.

U januaru 2013. godine, zajedno s nekoliko bh. udruženja, “Pomozi.ba” je uputilo prvi konvoj pomoći Siriji. U ljeto 2015. prikupljeno je 100 tona pomoći za izbjeglice koje su se našle na području Srbije, te organiziran autobus ljekara i medicinskih radnika iz Sarajeva. U augustu 2016. godine uplaćeno je 40.000 KM za izbjeglice na području Turske, a u decembru 2016. u saradnji sa udruženjem Solidarnost iz Bihaća uplaćena su sredstva za 20 tona brašna od kojih je napravljeno 200 hiljada lepina za izbjeglice na području Sirije i Turske, saopćeno je iz “Pomozi.ba”.