Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Slijedi nova runda razogovara “Osmorke” i HDZ-a

dizdar

Dizdar je najavio da će predstavnici osam stranaka sutra, 16. novembra, imati sastanak s delegacijom HDZ-a o danas usaglašenom dokumentu

Predstavnici osam političkih stranaka koji su ranije potpisali sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti usaglasili su danas na sastanku u Sarajevu tekst programskih načela koji će biti temelj koalicijskog sporazuma i to je dokument koji će ponuditi i drugim koalicijskim partnerima.

Potvrdio je to nakon sastanka Nerin Dizdar iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, dodajući da će taj sporazum o programskim načelima prije svega biti ponuđen Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH.

U pitanju je, kaže, iscrpan dokument koji sadrži na desetine vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica koji su danas usaglašeni, a rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiču se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomske mjere, kao i uvođenje mjera za osiguranje funkcioniranja pravne države.

Dizdar je najavio da će predstavnici osam stranaka sutra, 16. novembra, imati sastanak s delegacijom HDZ-a o danas usaglašenom dokumentu.

Potvrdio je i da je Stranka za BiH dio ove koalicije i da je doprinijela kreiranju tog dokumenta, a u njega je uvršten i veliki broj rješenja koji su i prijedlog te stranke.

Na pitanje da li će ovaj dokument biti ponuđen i Demokratskoj fronti (DF), Dizdar je kazao da će on biti ponuđen na potpisivanje svima koji budu dio parlamentarnih većina onda kada se napravi konačna forma dokumenta.

Nije mogao govoriti o tome da li će on biti ponuđen eventualnom trećem partneru koji bi mogao biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen Miloradom Dodikom, pojašnjavajući da još uvijek nisu konstituirane većine unutar Federacije BiH.

– Svi znamo da mnogo toga ovisi o sastavu domova naroda i nezahvalno je govoriti u čije će ruke doći taj dokument kada govorimo o političkim subjektima iz entiteta Republika Srpska – kazao je Dizdar.

Potvrdio je i to da na današnjem sastanku niti jedno ime niti za jednu poziciju nije spominjano pa ni za mandatara za sastav Federalne vlade nego je samo razgovarano o programskim načelima i principima na kojima planiraju zajedno ostvariti kao većina na svim nivoima.

Komentirao je i pitanje takozvanih preletača, osoba koje osvoje mandat u ime jedne političke partije, a potom pređu u drugu, kazavši da su u tom smislu stvari jasne te da ovi politički subjekti rade na način da poštuju volju glasača.

Izrazio je nadu da će svi izabrani zvaničnici pokazati odgovornost prema građanima koji su ih birali i prema političkim subjektima iz kojih dolaze.

Osam stranaka je koje su se okupile u koaliciju nakon općih izbora održanih 2. oktobra, osim SDP-a, su Naša stranka, Narod i Pravda, Pokret demokratske akcije (PDA), Stranka za BiH, Narodni evropski savez (NES), Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović i Za nove generacije.