BiH

prva nakon usvojenih zaključaka u rs-u

Slijedi sjednica Predsjedništva BiH, mogla bi biti jako burna

18/02/2020

Iz Predsjedništva je najavljeno da će se po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra, 19. februara, a bit će to i prva sjednica nakon usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kao reakcije na odluku Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u RS je državna imovina. Nakon odluke Ustavnog suda BiH iz RS-a su najavili blokadu u odlučivanju u institucijama BiH, zahtijevajući da u sastavu Ustavnog suda BiH ne bude više stranih sudija. Tu ideju SNSD-a i Milorada Dodika podržao je i HDZ BiH i Dragan Čović.

Iz Predsjedništva je najavljeno da će se po završetku sjednice medijima obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Sutrašnja sjednica Predsjedništva BiH mogla bi biti burna jer će Dodik tražiti raspravu o imenovanju strane sutkinje u Ustavni sud BiH. Također, Željko Komšić je u nedjelju boravio u Briselu na radnoj večeri sa čelnicima EU i EK, a Dodik je tvrdio da je on tamo otišao privatno, odnosno da neće prenijeti “legitimno mišljenje”.

Dodik je prije nekoliko dana u Predsjedništvu BiH održao sastanak sa ambasadorima Kvinte (SDA, Njemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija) i EU koje je upoznao sa stavom RS-a da će blokirati odlučivanje u državnim institucijama i sa zahtjevom u vezi sastava Ustavnog suda BiH.

Više političkih stranaka pozvalo je OHR i visokog predstavnika Valentina Inzka na djelovanje kako bi se zaustavilo rušenje ustavnog poretka BiH, ali i nadležne pravosudne institucije. Dodik je već najavio referendum o samostalnosti RS-a.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.