Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slika “Bentbaša” Safeta Zeca dio stalne postavke Muzeja Sarajeva

bentbasa – safet zec

Umjetnička slika “Bentbaša” jednog od najistaknutijih bh. akademskih slikara svjetskog glasa Safeta Zeca od danas je dio stalne postavke Muzeja Sarajeva, njegova depadansa Brusa-bezistana u starom dijelu grada.

Ozvaničeno je to danas u prisustvu brojnih poklonika umjetnosti, zvaničnika i umjetnika, kao i autora djela. Time je umjetnička zbirka Muzeja, koja broji oko 2.000 slika i artefakata, nemjerljivo obogaćena.

Direktor Muzeja Sarajeva Muamer Šehović u prigodnom je obraćanju naglasio da Muzej ima čast promovirati djelo istaknutog slikara, čijim je otkupom muzejska likovna zbirka oplemenjena, te više nije ista kao što je bila jučer.

– Ovo djelo smo nabavili na opšte zadovoljstvo uposlenika Muzeja, a otkup je realiziran iz skromnih muzejskih fondova namijenjenih bogaćenju zbirke. Ova slika zvanično ulazi u Muzej, a autor Safet Zec na raspolaganju je za buduću saradnju – kazao je.

bentbasa - safet zec1

Najavio je da će narednih dana, izvjestan period, djelo “Bentbaša” biti postavljeno u Despića kući, u sobi gdje je održana prva pozorišna predstava u BiH.

Da ga je prijatno iznenadila želja Muzeja Sarajeva da otkupi njegovu sliku da bi postala dijelom već bogate muzejske zbirke i postavljena u Brusa-bezistanu, a time i dostupna javnosti, naglasio je Safet Zec, podsjetivši ujedno da je prije rata to bila redovna praksa gradskih vlasti.

– Za mene je Sarajevo uvijek bila centralna tema koja će poroditi niz opusa i tematskih cjelina, jer ovaj grad je historijska, urbana, estetska i historijska cjelina, ima vizuelnu atraktivnost, on je čudo. Moj je umjetnički san da djela koja su negdje po Veneciji ili po depoima budu izložena za javnost – ustvrdio je on.

Prisjetio se kako je 50-ih godina prošlog stoljeća posmatrao strance koji su sjedili i slikali motive Sarajeva, te vjeruje da ćemo doživjeti dane kada će njegova i djela drugih autora biti izvađena iz različitih depoa te postavljena na odgovarajućim mjestima i institucijama.

bentbasa - safet zec2

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić istaknuo je da već ima određene strateške planove u saradnji sa Zecom, podvukavši da će nastojati sve ono što je vrijedno i pohranjeno u različitim depoima izvući i staviti navidjelo.

Predstavnici Muzej Sarajeva su, u znak zahvalnosti, Safetu Zecu poklonili monografije Despića i Svrzine kuće, muzejskih depadansa.