BiH

Bolje nismo ni zaslužili

Slika i prilika BiH: Govor Gordane Tadić izazvao smijeh u Parlamentu BiH (VIDEO)

11/03/2020

"Smijte se vi. Ali ko se zadnji smije, najslađe se smije", rekla je Tadićeva, te nastavila objašnjavati kako se država treba ponašati u slučajevima koronavirusa

Ko je danas slušao uvodni govor glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Gordane Tadić, mogao je dobiti odgovor na pitanje zašto mladi u sve većem broju napuštaju našu zemlju. Iako svi nezavisni međunarodni eksperti navode da je bh. pravosuđe, a posebno Tužilaštvo BiH, rak rana bh. društva, Tadićeva je rekla da se treba raspravljati o “mnogo važnijim temama”.

Burno je počela tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine o stanju u pravosuđu u našoj zemlji i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, kao i informaciji o radu Tužilaštva BiH.

Sjednici prisustvuju Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, kao i Ranko Debevec predsjednik Suda BiH. Današnjem zasjedanju prisustvuju i Muriz i Arijana Memić, otac i sestra ubijenog Dženana Memića, koji godinama traže da se rasvijetli ubistvo njihovog sina i brata, za koje još niko nije odgovarao.

Muriz Memić je tražio da se obrati na današnjoj tematskoj sjednici, ali kako je Memić potvrdio i za Fokus, to mu nije dozvoljeno.

– Možemo samo pratiti sjednicu, ali neću se moći obratiti. Vidjet ćemo kako će se odvijati rasprava – kazao je Memić .

Predstavničkom domu obratili su se čelnici pravosudnih institucija u BiH.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a koji je duže vrijeme izbjegavao da se odazove pozivu parlamentaraca da dođe na sjednicu ovog doma i mjesecima ponavljao da “Parlament nije nadređen VSTV-u” , danas je ipak “okrenuo ploču”, te je rekao da VSTV i Parlament BiH trebaju imati partnerski odnos s ciljem unapređenja stanja u pravosudnom sistemu BiH. On je podsjetio i da Predstavnički dom nije primio k znanju informaciju o radu Vijeća za protekle dvije godine.

– Mi smo danas ovdje došli ne zato što moramo, nego što smo obavezni, zato što smo opredijeljeni da budemo partneri ovog nivoa vlasti – kazao je Tegeltija.

On je istaknuo da se uprkos brojnim neriješenim predmetima, današnje stanje u pogledu neriješenih predmeta u pravosuđu, kako je kazao mora komparirati s onim iz 2011. godine.

– S danom 31.12. 2011. u pravosuđu BiH ukupno je bilo 467.880, danas je 298.090 predmeta, što znači da skoro za pola prepolovljen. Sa nekih 850 dana koliko je bilo prosječno trajanje postupaka sveden je na 380 dana – kazao je Tegeltija.

On je iznio još neke od statističkih podataka, a u nastavku sjednice očekuje se da Tegeltija odgovara na poslanička pitanja.

Izuzetno ogorčenje tokom svog obraćanja Domu izrazila je Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH u svom obraćanju Predstavničkom domu kazala je:

– Ja ću biti nešto oštrija. Ne smatram organizovanje današnje konferencije dovoljno dobrim. Jedno je razmatranje stanja u pravosuđu, a drugo je rad Tužiteljstva. Smatram da je izvještaj o radu Tužiteljstva trebao biti organiziran na redovnoj sjednici – kazala je Tadić.

Ona je kazala i to da treba razgovarati o radu Tužilaštva BiH, ali potencirala je i pitanje o neradu Parlamenta BiH.

– Godinu dana nije radila PSBIH. Zašto smo došli u tu situaciju, je li neko primao nezakonito naknade? Ako nema krivične odgovornosti, ima li moralne? Zamislite da stane jedan dan rad pravosuđa, policijskih agencija, OSA-e, šta bi s nama bilo. Mi možemo razgovarati o svemu, sretna sam što mogu odgovoriti na sva pitanja. Naravno da moramo raditi zajedno, ali podjela vlasti je jasna. Ova PSBiH ima mnogo odluka Ustavnog suda koje nije izvršila. Čija je to odgovornost? Ja vas pitam, koga ćemo goniti u toj situaciji. Mi smo formirali predmete i na tome ćemo raditi –kazala je Tadić.

-Ja mislim da je trebalo danas raspravljati o korona virusu. Vidim da se smijete. Ali, ko se zadnji smije najslađe se smije. Vidjet ćemo ko će se s obzirom na ovu zdravstvenu situaciju, smijati, danas je trebalo stručnjake pozvati. Tako sam govorila i za migrante – kazala je Tadić, nakon što su njene izjave izazvale salvu smijeha u PDPBiH.

Ona je žustrim tonom i vidno uzrujana kazala i da se rad u Tužilaštvu BiH normira i ocjenjuje, što kako je kazala nije slučaj u Sudu BiH, te da se zbog toga ne smije vezati ocjena rada Tužilaštva BiH s onom Suda BiH. Na ovo njeno izlaganje s mjesta gdje sjedi, reagirao je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je na ovu konstatciju podigao ruke, ali nije se moglo razumjeti šta je kazao.

Tadić je i u nastavku izlaganja žustro govorila o radu pravosuđa, a za sebe je kazala kada je u pitanju politički utjecaj “da nikad ni sa kim nije kafu popila”.

Prije Tadić Predstavničkom domu kratko se obratio i Debevec koji je rekao da je spreman odgovoriti na sva pitanja.

Komentari

Autor: S. D. (Fokus.ba)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.