Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sljedeće sedmice izjašnjavanje o 30 amandmana na Izborni zakon BiH

izbori2333

Naredne sedmice, najvjerovatnije u utorak, 23. februara, trebala bi biti održana sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kazao je danas novinarima u Sarajevu član Grupe Lazar Prodanović (SNSD).

Najavio je da bi se tada članovi trebali izjasniti o utvrđenim amandmanima za izmjene Izbornog zakona, a radi se o 30 amandmana koji su dominantno tehničke prirode.

Pojasnio je da je postignuta saglasnost u vezi s povećanjem broja potpisa za podnošenje kandidature za člana Predsjedništva BiH na 5.000, a prijedlog je da toliko potpisa bude zatraženo i pri kandidaturi za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prodanović kaže i da je proširena lista onih koji se ne mogu kandidirati na izborima i to se odnosi na guvernera i viceguvernera Centralne banke te glavnog revizora i njegove zamjenike u institucijama u BiH.

Potvrdio je da rasprava nije vođena o implementaciji odluke Ustavnog suda kada je u pitanju Grad Mostar, ali, Prodanović dodaje, ako prijedlozi za to dođu do utorka postoji spremnost da se o njima razgovara, iako bi to predviđalo i izmjene Statuta Grada Mostara.

Također, kaže da nije bilo rasprave ni o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, podsjećajući da bi implementacija ove presude podrazumijevala amandmane na Ustav.

Izrazio je nadu da će sljedeće sedmice svi prijedlozi biti definirani i upućeni u parlamentarnu proceduru.