Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Sljedeće sedmice žalba na presudu za zločin u Mostaru

tuzilastvo_bih3333

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba

Naredne sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine bit će iznesena žalba Tužilaštva BiH na presudu kojom je Mile Puljić, nekadašnji zapovjednik Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oslobođen optužbe da je 1993. i 1994. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Žalbu na tu presudu Tužilaštvo BiH će iznijeti u petak, 18. januara.

Dan ranije, pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH Zdenko Andabak – koji je oslobođen u dva predmeta za zločine u Livnu – iznijet će zahtjev za naknadu materijalne štete.

Andabak je oslobođen za učestvovanje u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sistemu zlostavljanja na području Livna. U odvojenom postupku pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Prijedoru, Vlasenici, Kalinoviku, Prozoru, Brčkom, Goraždu, Rogatici, Bosanskoj Krupi, Orašju, Bosanskom Novom, Zavidovićima, Bratuncu, Bijeljini, Ilijašu, Goraždu, Sarajevu, Zvorniku i Rudom, javlja BIRN BiH.