Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Slobodan Živanić osuđen na godinu zatvora za poreznu utaju

presuda333

Od optuženog Slobodana Živanića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 15.000 KM

Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optuženog Slobodana Živanića, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, donio je prvostepenu presudu kojom je optuženi oglašen krivim da je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Od optuženog Slobodana Živanića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 15.000 KM.

Optuženi Slobodan Živanić kriv je što je krajem 2010. godine postupajući po nalozima drugih, ranije osuđenih lica, koji su počinili krivično djelo propisano zakonom BiH, svojim radnjama pomogao da navedena lica izbjegnu platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.