BiH

Održan sastanak

Slovačka podržava inicijativu za izgradnju “Mosta mira” u Maglaju

08/04/2022

Nakon što su svi okupljeni izrazili podršku inicijativi te razgovarali o idućim koracima, učesnici su posjetili NVO "Fojničani", pokretače inicijative "Most mira", te obišli predviđenu lokaciju za izgradnju mosta

Ambasador Slovačke u Bosni i Hercegovini Martin Kačo boravio je jučer u Maglaju povodom pokretanja inicijative za izgradnju “Mosta mira” na rijeci Bosni.

Slovačka financira izradu tehničke dokumentacije za izgradnju novog mosta, u okviru projekta “Inicijativa za razvoj infrastrukture u Bosni i Hercegovini“ (CIDI) koji provodi UNDP u BiH.

Ambasadora Kaču je primio načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, a tom prilikom održan je sastanak s predstavnicima Misije OSCE-a u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te Općine Žepče, čime je ozvaničen početak aktivnosti na realizaciji ovog izuzetno značajnog projekta.

Nakon što su svi okupljeni izrazili podršku inicijativi te razgovarali o idućim koracima, učesnici su posjetili NVO “Fojničani”, pokretače inicijative “Most mira”, te obišli predviđenu lokaciju za izgradnju mosta.

“Most mira” preko rijeke Bosne spojio bi naselja Fojnicu/Bradiće s Krsnim Poljem/Ulišnjakom, te tako simbolički i fizički povezao lokalne zajednice na prostorima općina Maglaj i Žepče.

Ambasador je podsjetio da je Slovačka na tim prostorima prisutna još od 1994., kada su njihovi vojni inžinjeri učestvovali u rekonstrukciji i izgradnji velikog broja mostova i puteva.

– Slovačka je tradicija da gradimo mostove i drago nam je da smo dio ove inicijative – dodao je Kačo.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch rekao je da ta organizacija nastavlja s implementacijom značajnih projekata na području Općine Maglaj, uključujući i inicijativu “Most mira”, koja se provodi zahvaljujući financijskoj podršci Slovačke.

– Ta inicijativa je prilika za dalje povezivanje lokalnih zajednica u Maglaju, kao i za unaprjeđenje saradnje između Maglaja i susjednih općina i gradova – naveo je Kinloch, saopćeno je iz UNDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.