BiH

Tužilaštvo BiH

Slovenac i bh. državljanin optuženi za utaju poreza

14/07/2020

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje

Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Stanka Vinceka (1962.), državljanina Republike Slovenije, i Gorana Jošića (1967.), bh. državljanina, koji se terete za poreznu utaju ili prevaru, a Jošić i za krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Prema tužbenim navodima, Vincek je u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić izvršnog direktora preduzeća “Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163,12 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH, a optuženi Jošić u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke.

Vincek se dodatno tereti da je tokom prve polovine 2017. godine, radeći u istom svojstvu spomenutog preduzeća u Laktašima, pružanjem lažnih podataka, izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV-a u iznosu od 10.275,00 KM, čime je na opisani način oštetio Budžet BiH za taj iznos.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.