Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donosimo pregled sporova

Slovenci, Indijci i Hrvati tužili BiH: Ako izgubimo, moramo platiti 2,3 milijarde KM!

marke novac
Foto: Arhiv

Tri tužbe se odnose na RS, a jedna na Tuzlanski kanton. Pravobranilaštvo je iznijelo podatke

Četiri trenutna spora zbog kojih je naša država tužena po različitim osnovama teška su više od 2,3 milijarde KM! Informacije su to Pravobranilaštva BiH. Tužili su nas Slovenci, Indijci i Hrvati. Po tri osnova zbog objekata u RS-u, a po jednom zbog objekta u Tuzlanskom kantonu.

Prema podacima iz Pravobranilaštva BiH, Elektrogospodarstvo Slovenija – Razvoj in inženjering tužilo je BiH jer se smatraju oštećeni zbog ulaganja u RiTE Ugljevik po samoupravnim sporazumima. Navodni štetni u ovom sporu je RS, a vrijednost spora iznosi čak 695.175.000 eura. Okončanje ovog spora se još ne nazire.

Grupa tužitelja iz Slovenije, Viaduct Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, tužili su RS odnosno BiH jer se smatraju oštećenik u okviru koncesije za izgradnju hidroelektrane na rijeci Vrbas. Tužba je teška 42.600.000 eura, a vrijeme procijenjeno za okončanje spora je kraj 2024. godine. U ovom predmetu je uložena revizija.

I Hrvatska elektroprivreda je tužila BiH odnosno nadležne u RS-u

Indijci Pramod, Sangeeta, Vartika, Shristi i Divyesh Mittal tužili su državu odnosno nadležne u Tuzlanskom kantonu jer se smatraju oštećenim kod ulaganja u formu Global Ispat i Koksnu industriju Lukavac. Tužbeni iznos je 400 miliona dolara a vrijeme procijenjeno za kraj spora je kraj 2026. godine.

Također i Hrvatska elektroprivreda je tužila BiH odnosno nadležne u RS-u zbog ulaganja u RiTE Gacko po samoupravnim sporazumima, a tužba je teška 100 miliona eura. Iako je navedeno da je ova predmet u fazi mirnog riješavanja spora, nepoznato je kada bi se mogao okončati.

tužbe protiv bih
FOTO: Pravobranilaštvo BiH