Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

status kandidata za bih

Slovenci nas guraju u EU, procurio dokument koji su pripremili slovenski diplomati

SLOVENIA-LJUBLJANA-THREE PARTIES-COALITION AGREEMENT
(220525) -- LJUBLJANA, May 25, 2022 (Xinhua) -- Robert Golob (C), leader of the Freedom Movement, Tanja Fajon (L), leader of the Social Democrats, and Luka Mesec, leader of the Left, pose for photos after signing a coalition agreement in Ljubljana, Slovenia, May 24, 2022. Three Slovenian center-left parties signed a coalition agreement, paving the way for a leftward policy shift, on Tuesday. The move comes a day before parliament is due to confirm leader of the Freedom Movement (FM) Robert Golob as the country's new prime minister, following the April 24 general election. (Photo by Zeljko Stevanic/Xinhua)

Slovenački prijedlog je zasnovan na “Političkom sporazumu o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”, a koji su podržali predstavnici 12 bh. političkih stranaka na sastanku u Briselu prošle sedmice

TV N1 je u posjedu dokumenta koji su pripremili slovenski diplomati, a kojim se traži da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ovaj prijedlog Slovenije će biti predstavljen sutra na sastanku ministara vanjskih poslova EU, a u susret samitu čelnika EU u Briselu u četvrtak i petak, piše online izdanje TV N1.

U dokumentu se navodi da prije otvaranja pristupnih pregovora Bosna i Hercegovina mora usvojiti zakone navedene u Političkom sporazumu koji su prihvatili predstavnici bh. političkih stranaka u Briselu prošle sedmice.

U dokumentu u koji je N1 imala uvid navodi se:

“Cilj prijedloga Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodjeli status kandidata za članstvo u EU je da se odmah pošalje pozitivan signal prema BiH i cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Takav signal za BiH, otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i vizna liberalizacija za Kosovo, ponovo bi potvrdili opredijeljenost EU prema Zapadnom Balkanu.”

Slovenački prijedlog je zasnovan na “Političkom sporazumu o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”, a koji su podržali predstavnici 12 bh. političkih stranaka na sastanku u Briselu prošle sedmice.

Kako N1 saznaje, cilj prijedloga je “da se povećaju šanse za otvaranje pristupnih pregovora vezanih za poglavlja 23 i 24 u vezi sa vladavinom prava”.

“Budući da su problemi u oblasti vladavine prava u BiH postali fokus angažmana EU, bilo bi važno stvoriti poseban prostor za otvaranje pregovaračkih poglavlja o vladavini prava (čime bi se spriječilo da pitanja koja nisu s tim u vezi određuju napredak po ovom pitanju)”, navodi se.

Prijedlog Slovenije glasi:

1. Bosni i Hercegovini se odmah dodjeljuje status kandidata za članstvo u EU na sastanku Evropskog vijeća u junu 2022. godine

2. Prije otvaranja pristupnih pregovora, Bosna i Hercegovina mora usvojiti sljedeće zakone, navedene u Političkom sporazumu o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu od 12. juna 2022. godine:

a) Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima;

b) Zakon o sprečavanju sukoba interesa;

c) Zakon o javnim nabavkama.

3. Implementacija ovih zakona dovest će do otvaranja pristupnih pregovora o poglavljima 23. (Pravosuđe i osnovna prava) i 24. (Pravda, sloboda i bezbijednost).

4. Ostala pregovaračka poglavlja bi se otvorila nakon što Bosna i Hercegovina završi izbornu reformu i relevantne kriterije, kako je navedeno u Političkom sporazumu od 12. juna 2022. godine. Ovi kriteriji isključuju spomenute zakone u vezi s vladavinom prava koji ostaju uslov za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Ovaj dokument bit će predstavljen sutra u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije, a u Briselu naredne sedmice će ga predstaviti diplomati, slovenski ministri i predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob.