Slovenija početkom naredne godine počinje prve isplate bivšim štedišama

BiH

Ljubljanska-banka-e1363019295901

Slovenija je u ljeto ove godine usvojila zakon kojim izvršava presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić. Mjere koje smo predvidjeli, u septembru je u potpunosti podržalo Vijeće Evrope koje ima nadzor nad implementacijom presuda tog suda, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” potpredsjednik Vlade Slovenije i šef diplomatije ove zemlje Karl Erjavec.

Prve štediše će tako biti isplaćene već u prvoj polovini 2016. godine. Svi oni koji imaju pravo na tu isplatu originalni su imaoci stare devizne štednje, te u slučaju smrti, njihovi nasljednici koji su naslijedili tu staru deviznu štednju

Naime, BiH i Slovenija imaju decenijama otvoreno pitanje stare devizne štednje kod bivše Ljubljanske banke. Slovenija je donijela poseban zakon kojim se ovo pitanje isplate regulira. Erjavec je za “Oslobođenje” govorio o tome kad će prve štediše iz BiH dobiti taj novac, dokad će trajati isplata te štednje, odnosno kad će posljednji štediša dobiti novac te hoće li novac dobiti i njihovi nasljednici, u slučaju da štediša u međuvremenu umre.

– Slovenija je nedavno sklopila prijateljsko izmirenje sa oba podnosioca žalbi, gospođom Ališić i gospodinom Sadžakom koji su pristali na uslove isplate i kamate kao što ih određuje zakon. Ubijeđeni smo da je slovenski zakon, koji ima odlučnu podršku Vijeća Evrope, korektan i da će na njegovoj osnovi sve štediše, koje nikada prije nisu bile isplaćene, doći do poštenih isplata – kaže Erjavec.

Po njegovim riječima, one će svoje zahtjeve za povrat stare devizne štednje moći predati između 1. decembra ove godine i 31. decembra 2017. Fond Republike Slovenije za naslijeđe, koji je nadležan za tu oblast, morat će o zahtjevu za povrat stare devizne štednje odlučiti veoma brzo, dakle u roku od tri mjeseca od prijema potpunog zahtjeva.

– Tim jasno dajemo na znanje da presudu želimo implementirati u najkraćem vremenu bez ikakvog odgađanja – poručio je.

Prve štediše će tako biti isplaćene već u prvoj polovini 2016. godine. Svi oni koji imaju pravo na tu isplatu originalni su imaoci stare devizne štednje, te u slučaju smrti, njihovi nasljednici koji su naslijedili tu staru deviznu štednju.

Šef slovenačke diplomatije je najavio da će već sljedeće sedmice u bh. medijima biti objavljen javni poziv u kojem će biti sve detaljne informacije za štediše. Na raspolaganju će biti i posebni formulari na lokalnom jeziku. Slovenija je zaista napravila sve da postupak bude što jednostavniji za pojedinačnog štedišu.

[yuzo_related]

– Želim naglasiti sljedeće – s obzirom na to da je filijala Ljubljanske banke u Sarajevu 1993. bila nacionalizovana, Slovenija uistinu ne raspolaže i ne može raspolagati njenim evidencijama kao ni podacima o tome da li je BiH pojedine štediše već djelimično ili u potpunosti isplatila u privatizacijskim postupcima. Zato će u cjelokupnom postupku biti potrebna nužna saradnja nadležnih bh. institucija, kojima smo već predložili sklapanje odgovarajućeg memoranduma o saradnji. Taj memorandum će biti pravna osnova za posredovanje traženih podataka. Odgovor još čekamo. Vjerujemo da Vijeće ministara BiH razumije da je sklapanje memoranduma i posredovanje podataka u interesu štediša BiH. Radi se o verifikacionom mehanizmu, potvrđenom od Vijeća Evrope, koji je od osnovnog značaja za obradu zahtjeva štediša iz BiH. Morate razumjeti da se bez odgovarajućih podataka zahtjevi neće moći obrađivati, što nikako nećemo. Slovenija će poštovati presudu Strasbourga, želimo da se što prije implementira, dakle da su štediše isplaćene – zaključio je Erjavec.