komesar za evropsku susjedsku politiku

Slučaj Dragičević i Memić: Hahn najavio dolazak pravnog eksperta iz Njemačke

johannes hahn

Hahn je danas u Sarajevu imao sastanak s Suzanom Radanović i Murizom Memićem, majkom ubijenog Davida Dragičevića i ocem ubijenog Dženana Memića

Naša ambicija je da do kraja maja objavimo mišljenje o odgovorima na Upitnik, pod uslovom da se formiraju vlasti, ne samo na nivou BiH, već i na nivou Federacije BiH, poručio je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, kojom je i završio svoju službenu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Hahn je na samom početku istakao kako je upravo imao sastanak s Suzanom Radanović i Murizom Memićem, majkom ubijenog Davida Dragičevića i ocem ubijenog Dženana Memića.

“Bilo mi je važno da dobijem direktna saznanja od onih koji su direktno time pogođeni”, rekao je Hahn.

On je ovom prilikom za narednu sedmicu najavio dolazak penzionisanog njemačkog suca i pravnog eksperta Reinharda Priebea. Prema riječima Hahna, riječ je o sucu koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema.

“Gospodin Priebe ne dolazi u Sarajevo, ni u Banja Luku da provodi istragu. Riječ je čovjeku koji je ekspert za sistem i funkcioniranje pravosuđa. Od njega, a vjerovatno će ga pratiti i neke druge kolege, očekujemo jedan iscrpan izvještaj u kojem će se navesti konkretne mjere koje treba poduzeti. Ove dvije užasne tragedije su prilika da se kroz vrlo konkretne predmete na vrlo konkretnim osnovama utvrde nedostaci”, poručio je Hahn.