Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Memić: Koliko su advokati Seferovića naplatili od države

sudjenje memic3

Ubice Dženana Memića još uvijek nisu pronađene, poručilo je više hiljada građana Sarajeva na protestima koji su održani u subotu.

I zaista, istraga koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodilo od 2016. godine do sada nije rezultirala nečim konkretnim, zbog čega su porodica stradalog Dženana Memića kao i građani s pravom nezadovoljni i praktično već godinama upozoravaju na brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Pogotovo su pravni stručnjaci  i stručnjaci iz oblasti kriminaliteta u više navrata ukazivali da istraga ide u potpuno pogrešnom pravcu. Sudilo se Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima za teško krivično djelo protiv sigurnosti i javnog saobraćaja te za krivična djela neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja u slučaju Dženan Memić.

I aktuelni komesar Mevludin Halilović svojevremeno je zaključio da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

No, kako su brojni stručnjaci i pretpostavljali, Seferovići su oslobođeni optužbi na Kantonalnom sudu u Sarajevu, a porodica Dženana Memića je upozorila da je stvarni ubica još uvijek na slobodi.

Stoga se postavlja pitanje koliko je zapravo poreske obveznike u BiH koštalo suđenje Seferovićima koje od samog početka nije vodilo rješavanju slučaja Memić.

Kako je za Fokus.ba potvrđeno u Kantonalnom sudu u Sarajevu do sada je advokatima za odbranu Seferovića po službenoj dužnosti isplaćeno 31.955,99 KM.

„Za troškove vještaka i svjedoka isplaćeno je ukupno 620 KM“, rekla je za Fokus.ba Amra Kovačević, stručni saradnik u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

No, kako nam je rečeno u ovom sudu, ovi troškovi će biti i veći u narednom periodu. Razlog za to je činjenica da je Seferovićima izrečena nepravomoćna oslobađajuća presuda, što znači da ovaj proces još uvijek nije okončan.

Izricanje presude Ljubi i Bekriji Seferoviću

Iako smo zatražili i troškove Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu vezano za postupak protiv Seferovića, odgovor ove institucije nismo dobili.

Na protestima koji su održani u subotu, porodica Dženana Memića kao i građani Sarajeva, zatražili su da kompletan slučaj preuzme Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.