Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dovodeni na saslušanje

Slučaj “Dženan Memić”: U toku privođenje policajaca, ovo su njihova imena

Sarajevo: Počelo suđenje za misterioznu smrt Dženana Memića
05.08.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je rociste Zijadu Mutapu, Alisi Ramic, Hasanu Dupovcu, Josipu Baricu i Muameru Ozegovicu po optuznici Tuzilastva BiH u predmetu “Dzenan Memic”.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Pripadnici MUP-a KS od jutros privode službenike Uprave policije Kantona Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a u vezi sa slučajem “Memić”

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod direktnim nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine provode određene istražne aktivnosti koje uključuju i saslušanje određenog broja osoba u predmetu “Dženan Memić”.

“U cilju zaštite interesa istrage, u ovom momentu, nismo u mogućnosti davati više informacija”, naveli su iz Uprave policije MUP KS.

Prema informacijama koje je potvrdio i advokat porodice Memić Ifet Feraget na ispitivanje se privode pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, MUP KS, te druge osobe koje su direktno ili indirektno bile uključene u slučaj Dženan Memić.

U jednoj od ranijih akcija Tužilaštva BiH u okviru istrage za organizirani kriminal za šta traje sudski proces na Sudu BiH protiv pet osoba privođeni su policajci DKPT-a Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat koji su u noći 8. februara 2016. godine prvi bili na licu mjesta u Velikoj aleji nakon što ih je zaustavila Alisa Mutap (danas Ramić).

Nebojša Veljović je tada fotografisao položaj Dženana Memića, a kako je izjavio tokom suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću (pravosnažno oslobođeni za saobraćajnu nesreću) to je uradio jer se “bojao da će se kasnije teško utvrditi položaj” kao i da to nisu učinili pripadnici MUP KS koji su ubrzo došli na lice mjesta.

Prva ekipa MUP KS koja je došla na lice mjesta su policajci Elvedin Boja i Velibor Ristivojević koji su također saslušani kao svjedoci i na Kantonalnom sudu i na Sudu BiH.

Avaz javlja da su na na meti  i pripadnici MUP-a KS Jasmin Turčalo i Nemanja Janković. Iskaz će dati i penzionisani pripadnik MUP KS Ildahid Hebib.

Svi oni također, ranije su davali iskaze. Neki su bili i hapšeni.

Tužiteljstvo BiH o predmetu “Memić”

Postupajući tužitelji u predmetu “Memić”, zajedno s policijskim djelatnicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, nastavljaju provođenje redovnih istražnih radnji, potvrđeno je Feni u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Iz ove institucije navode da više informacija ili detalja u ovom trenutku ne mogu davati.

Pripadnici MUP-a KS od jutros privode službenike Uprave policije Kantona Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a u vezi sa slučajem “Memić”.

Nova privođenja su uslijedila nakon što je Tužiteljstvo BiH 31. augusta pokrenulo istragu protiv bivše tužiteljice Tužiteljstva KS Dalide Burzić, bivšeg tužitelja tog tužiteljstva Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužitelj u predmetu “Memić”, kao i protiv bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića i vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića, te sarajevskih policajaca – Sakiba Kreme i Nurije Mehića i NN osoba.

Istraga se provodi protiv više osoba zbog krivičnog djela ubistvo, kao i drugih povezanih krivičnih djela.