Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj “Mešić i ostali”: Zatražena osuđujuća presuda za ratovanje u Siriji

sirija

Iznoseći završnu riječ, Državno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu za sedmoricu optuženih za boravak na stranom ratištu u Siriji.

Tužilaštvo BiH smatra da je van sumnje dokazano da su: Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić i Samir Hadžalić bili članovi terorističkih grupa na području Sirije, te nedozvoljeno držali oružje u BiH.

Oni su, prema navodima iz optužnice, 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), pružajući pomoć i boreći se.

U odnosu na optuženog Mešića, tužilac Dubravko Čampara je kazao da je vještačenjem njegovog računara nesporno jasno da je boravio oko deset mjeseci na sirijskom ratištu, te da je učestvovao u borbenim dejstvima na teritoriji Islamske države.

Čampara je o optuženom Jašareviću kazao da je svjedok Almir Džinić prepoznao optuženog u sudnici, te da ga je viđao u Siriji. On je potvrdio da je skupa sa njegovim bratom bio u jedinici, da su skupa držali straže i imali oružje.

– Sam optuženi u izjavi detaljno opisuje i priznaje da je bio u Siriji (…) U sudnici je opet priznao te opisao na koje načine je prešao u Siriju – izjavio je Čampara.

Svjedok Džinić, prema riječima tužioca, također je potvrdio da je optuženog Karamuju vidio u Siriji naoružanog i da je bio u jedinici kod Safeta Brkića.

Čampara je dodao da su pronađene fotografije na kojima se vidi optuženi Kapić sa oružjem i sa zastavom Islamske države, te da je u izjavi priznao da je bio u Siriji, dok se za optuženog Imamovića osvrnuo na određene razgovore na Skypeu iz kojih prozilazi da je boravio na sirijskim ratištima.

U završnim riječima, tužilac je rekao da je optuženi Delić u izjavi i na suđenju priznao da je boravio u Siriji, ali je rekao da nije išao na ratište, već da je držao predavanja borcima iz BiH. Optuženi Hadžalić je, kako je rekao Čampara, priznao da je sam finansirao odlazak u Siriju.

Tužilac Čampara je zatražio od Sudskog vijeća da se optuženima izrekne adekvatna kazna zatvora kojom će se postići svrha kažnjavanja.

Od otežavajućih okolnosti, Tužilaštvo BiH smatra da se trebaju cijeniti način organizovanja, njihova povezanost, odlučnost da finansiraju svoj odlazak na ratišta, te da su optuženi Mešić i Kapić pokazali nepoštivanje suda time što nisu dolazili na suđenja.

Završne riječi odbrana zakazane su za 10. oktobar, javio je BIRN.