BiH

“Slučaj Orić”: Duraković optimista nakon sastanka s ambasadorom Švicarske

24/06/2015

Predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje genocida počinjenog 11. jula 1995. u Srebrenici danas su zgradi švicarske ambasade u Sarajevu održali sastanak sa ambasadorom Švicarske u BiH Heinrichom Maurerom povodom posljednjih dešavanja u vezi sa u toj zemlji uhapšenim ratnim komandantnom Srebrenice Naserom Orićem, koji se trenutno nalazi u eksradicionom pritvoru, piše Anadolu Agency (AA).

Prema riječima načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića, Maurer je obećao kako će švicarskim organima vlasti prenijeti poruke sa današnjeg sastanka.

[pull_quote_right]Švicarska će biti odgovorna za sve što se desi na ovim prostorima, ako naš komandant bude izručen u Srbiju, vjerujte da će se svašta desiti, kazala je Subašić[/pull_quote_right]

“Vođeni posljednjim dešavanjima od 10. juna i nakon što je Srbija poslala zahtjev za izručenje Orića, mi smo procijenili da trebamo razgovarati sa ambasadorom da bi ga informisali o odlukama koje smo donijeli i koliko ovaj slučaj dovodi u pitanje naredna dešavanja, a posebno obilježavanje 11. jula”, kazao je Duraković.

On je dodao kako na osnovu onoga što je ambasador kazao, vjeruju da će biti pronađeno pozitivno rješenje za sve “kako bi ovo stanje relaksirali i krenuli dalje sa organizacijom obilježavanja 11. jula”.

Razgovoru sa švicarskim ambasadorom prisustvovala je i predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

“Neću da pomislim na najgore, mislim da je Švicarska pravna država i da je nasjela u svemu ovome i da će uskoro pustiti našeg uvaženog komandanta. Dvadeset godina smo gradili povjerenje, a evo, ovih dana je počelo ponovno zatezanje. Švicarska će biti odgovorna za sve što se desi na ovim prostorima, ako naš komandant bude izručen u Srbiju, vjerujte da će se svašta desiti”, kazala je Subašić.

Nasera Orića je 10. juna u poslijepodnevnim satima privela švicarska policija zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten. Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšenna osnovu potjernice koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine. Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Komentari

2 Comments

  1. salih noćajević

    24/06/2015 at 18:59

    Naser Orić nije napadao Srbiju niti pravio zločine po Srbiji.Odkuda pravo onda Srbiji da raspisuje nekakve potjernice za državljanima BIH. Zašto jedan puta vlasti BIHa ne izdaju potjernicu za Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, za koje postoje osnovani dokazi da su dirktno učestvovali u agresiji na Bih.To su isti četnici kao i Šešelj.Ljudi šta sve treba da se desi Muslimanima pa da se njihovo rukovodstvo probudi.Ambasadora Švicarske uhapsiti istim pravom kao što oni hapse nas

  2. murat

    24/06/2015 at 23:26

    Ako ga izruce Srbiji ja sam za opstu mobilizaciju muslimana bosnjaka,svi za jednog jedan za sve nama je jedino ostalo.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.