Slučaj Orić: Tužilaštvo BiH ulaže materijalne dokaze

BiH

oric

Na Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u slučaju Naser Orić i Sabahudin Muhić, a Tužilaštvo BiH će danas uložiti materijalne dokaze nakon što je odustalo od svjedočenja 13 svjedoka, piše bh. novinska agencija Patria.

Suđenje u ovom slučaju počelo je u januaru ove godine.

Sud BiH je sredinom septembra 2015. godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

U optužnici se navodi da su optuženi Naser Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica i Sabahudin Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, u vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, u vremenskom periodu od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, opština Srebrenica i Bratunac, počinili krivično djelo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, uzrokujući njihovu smrt.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, negirali su krivicu.

Svjedoci Tužilaštva BiH koji su do sada svjedočili davali su oprečne iskaze o događajima za koje se terete Orić i Muhić.