NASTAVAK SUĐENJA SUZANI RADANOVIĆ

Slučaj policajca Jocića kojem je Davidova majka rekla: “Pogledaj šta si ubio”

Suzana-Radanovic-MUP-RS-policija-Trg-Krajine-Banjaluka

Zanimljivo je da je dokument MUP-a, u kojem se odbija izuzeće Jocića, potpisao komandir Policijske stanice Centar Vladan Šikuljak, čije ime se pojavljuje u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, prije par dana dobila je poziv da se 12. decembra ponovo pojavi u Osnovnom sudu u Banjaluci, povodom prijave Policijske uprave Banjaluka da je 25. decembra prošle godine na Trgu Krajine prekršila javni red i mir.

Milan Malešević, odvokat Suzane Radanović, na pripremnom ročištu 14. oktobra, tražio je izuzeće Miloša Jocića, predstavnika nadležnog organa, odnosno MUP RS, zbog čega je sud tada morao prekinuti postupak.

“S obzirom na to da je riječ o licu koje je u decembru imalo incident sa građanima, tražio sam izuzeće“, kazao je tada Malešević, izražavajući sumnju u „nepristrasnost“ policajca Jocića, piše Žurnal.info.

Sud je poslao obavještenje MUP RS o zahtjevu za izuzećem Jocića, ali je iz MUP-a odgovoreno da ne pristaju na to.

U dokumentu MUP RS se navodi da policajac Jocić „nije učestvovao u incidentu s građanima“, već je tog 25. decembra 2018. godine vršio službenu dužnost, odnosno „poslove i zadatke obezbjeđenja lica mjesta i neprijavljenog skupa javnog skupa u Ulici Kralja Prvog Petra Karađorđevića“. U dopisu iz MUP RS dostavljenom Osnovnom sudu još je navedeno da su policajca Jocića u parku „Petar Kočić“ tog dana napalo više osoba, protiv kojih su, kako je navedeno, podnesene krivične prijave na službeno lice.

Zanimljivo je da je dokument MUP-a, u kome se odbija izuzeće Jocića, potpisao komandir Policijske stanice Centar Vladan Šikuljak, čije ime se pojavljuje u vezi sa istragom ubistva Davida Dragičevića. I to ne u pozitivnom svjetlu.

SVJEDOČENJE SVJETLANE MARIĆ

Šikuljak, bivši komandir Jedinice za intervencije, pronašao je svjedokinju Svjetlanu Marić, koja je dala izjavu o tome kako je navodno stradao David Dragičević.

Marić je tvrdila da ju je “dana 18.03. 2018. godine oko 04,00 časa ujutro, probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja“.

Svjedok je navela da je čula bijesan, histeričan glas, koji je galamio na nekoga, a taj koji je galamio bio je bijesan, ljut, a izgovarao je neke psovke i prijeteće riječi. Pored tog bijesnog ljutitog glasa čuo se glas još dva ili tri muškarca, koji su takođe učestvovali u tom razgovoru. Kako je svjedok navela, taj ljutiti glas i taj žamor dvojice ili trojice muškaraca odmah zatim pratila su dva snažna treska, zvuka, koji su svjedoku najviše ličili na zvuk dasaka koje su bačene sa neke visine na tvrdu podlogu, a čula je dva takva zvuka, treska, koji su došli u vrlo kratkom intervalu, jedan iza drugog, da bi odmah nakon tih zvukova čula i zvuk kršenja granja, a zatim je čula da je nešto teško pljusnulo u vodu.

Svjedok je navela da je taj zvuk za nju bio užasan, toliko strašan, da je odmah pomislila da je u tom trenutku neko poginuo. Svjedok je izjavila da ju je taj događaj uplašio i uznemirio do te mjere da je te nedjelje zaboravila da treba postiti. Svjedoci Cvijetić Ljilja (kćerka svjedoka Slađane Marić), te svjedoci Čavka Esad i Šikuljak Vladan navode da im je svjedok Slađana Marić, prije davanja izjave, ispričala za predmetni događaj.

Sve ovo navedeno je u Naredbi o sprovođenju istrage o ubistvu Davida Dragičevića, koju je 28. juna prošle godine potpisao tužilac Dalibor Vrećo.

Zanimljivo je da je upravo Šikuljak pronašao svjedokinju Slađanu Marić, a posebno je zanimljivo da je on od Marićeve sve “saznao” i prije njenog davanja izjave Okružnom tužilaštvu 30. marta 2018. godine, a potom 2. aprila prošle godine.

Bitan je i sledeći detalj. U vrijeme nestanka Davida Dragičevića 18. marta prošle godine, Šikuljak je bio komandir Jedinice za intervenciju.

Par dana prije konferencije za novinare MUP RS 26. marta 2018. godine, kada je policija kriminalizovala žrtvu, označavajući Davida Dragičevića lopovom, narkomanom i tvrdeći da je njegova smrt „zadesna“, Šikuljak je dobio rešenje o premještaju u Policijsku stanicu Lazarevo. Prema dobro obaviještenim izvorima, zanimljivo je da je na novu dužnost premješten upravo tada. Jednostavnije, sklonjen. Sada je ponovo vraćen u sistem, punom parom.

MUP RS je kao svog predstavnika na suđenje Suzani Radanović, majci čiji je sin ubijen, poslala policajca Miloša Jocića, koji je 25. decembra prošle godine, u sukobu policije i građana na Trgu Krajine, prema navodima advokata Maleševića, potezao oružje na građane.

Policajac Jocić je 25. decembra 2018. godine učestvovao u incidentu s građanima, koji su se tog trenutka zatekli na Trgu Krajine i u parku „Petar Kočić“. Tada je, naime, došlo do fizičkog obračuna jednog broja građana i Jocićem. Advokat Malašević naveo je da je situacija tada bila napeta, da je Jocić „možda tada zadobio i povrede, jer mu je bila pocijepana uniforma“, te da je „pridržavao oružje“.

Znakovito je da je MUP RS upravo Jocića, policajca koji je posegao za pištoljem tokom dešavanja 25. decembra na Trgu Krajine i Parku „Petar Kočić“, poslao za svog zastupnika, što ukazuje da policija pod komandom Dragana Lukača ne namjerava odustati u progona svih onih koji traže istinu i pravdu za ubijenog Davida Dragičevića.

GRAĐANI PRED SUDOM

Policijska uprava Banjaluka podnijela je prekršajnu prijavu Radanovićevoj zbog dešavanja na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine. Tog dana, policija je na Trgu prvo uhapsila Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, a nakon toga je privedena i Davidova majka Suzana.

Nakon što su na Trgu uhapsili Davora Dragičevića, koji je na tom mjestu parkirao svoj automobil, poslije policijske potjere za njim od naselja Pobrđe do centra grada, Suzana je sa slikom ubijenog sina prilazila policajcima, među kojima je bilo i specijalaca.

„Za koga radiš, za narod ili za mafiju? Zar moje dijete nije vrijedno? Imaš li majku, imaš li majku, pogledaj ovu sliku?“, pitala je tada Suzana policjace, koji su auto označili žutom trakom.

„Udaljite se“, ponavljao je jedan od policajaca Suzani.

„Je li ovo slobodna teritorija, je li ovo slobodan grad, je li ja smijem stajati gdje hoću?“, nastavila je tada Suzana, da bi joj policajac odgovorio da „ne uznemirava policijskog službenika u vršenju dužnosti“

„Pogledaj šta si ubio, ti i tvoji. Produžena ruka Lukača i mafije. Pobićete mi familiju, to vam je cilj…“, odgovorila je Suzana policijskom šefu parade na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine.

Tog dana, osim što su u policiju privedeni Davor i Suzana, policija je brutalno krenula na građane Banjaluke okupljene na Trgu Krajine. Policija je potom trajno zabranila okupljanje na Trgu Krajine članovima grupe „Pravda za Davida“, iako o tome ni do danas ne postoji zvaničan akt. Više od 25 građana Banjaluke početkom decembra treba da se pojavi pred Sudom u Banjaluci, a svi se terete da su tokom skupova“Pravda za Davida“ kršili javni red i mir.