Slučaj Radončić i ostali: Čampara negirao da je bio koordinator

Fahro1

Državni tužilac Dubravko Čampara kazao je na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa da nije vršio koordinaciju istrage po naredbi Tužilaštva BiH.

Čampara je svjedočeći u korist Odbrane pojasnio da je potpisao više dokumenata, jer je to radio kada u kancelariji ne bi bilo tada postupajućeg tužioca Bože Mihajlovića, zbog čega je, prema njegovom mišljenju, u dokumentu naveden kao koordinator aktivnosti, piše detektor.ba.

„Ni u kom slučaju nisam koordinirao. Apsolutno nisam imao status koordinatora“, dodao je Čampara.

Rekao je i da nije čitao sadržaj dokumenata koji su imali više stranica, jer to nisu bili njegovi predmeti.

„Božo Mihajlović tada nije bio fizički prisutan. Meni u kancelariju dođe njegov saradnik, donese akt na potpis i ode nakon što potpišem“, pojasnio je Čampara.

Potvrdio je da je po nalogu Mihajlovića bio prisutan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kada je svjedok Sabahudin Žujo pronađen i doveden u službene prostorije radi uzimanja izjave.

„Božo mi je rekao da neće biti tu i da ide na more. Ne znam tačno kada me pozvao, ali je saslušanje bilo za vikend. Nazvao sam SIPA-u i rekao da je Božo naredio da se svjedok sasluša“, rekao je Čampara i dodao da ne može da objasni razloge žurnog postupanja u tom slučaju.

Nije mogao reći kada je Mihajlović odlučio da će uzeti u rad ovaj predmet, ali je dodao da je to mogao uraditi kada je htio pošto je bio šef odjela i to u dogovoru sa glavnim tužiocem.

Pomenuo je da je krajem decembra 2015. imao komunikaciju sa Azrom Sarić i rekao joj da ode kod tužioca Mihajlovića, ali ne zna da li je to uradila.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Odgovarajući na pitanja Dautbašićeve Odbrane, Čampara je negirao da je prisustvovao sastancima na kojima se govorilo o posebnim istražnim radnjama i hapšenju.

Pomenuo je kako misli da je znao da će Dautbašić biti uhapšen i da je to saznao od Mihajlovića, ali nije znao vrijeme kada će to biti urađeno.
Odbrana je saslušala i svjedokinju Azru Sarić, ali je odlukom Suda objava njenog iskaza zabranjena.

Nastavak suđenja je 31. januara.