Donja Brka kod Brčkog

Slučaj u BiH: Obolio vlasnik stada, veterinari htjeli zataškati brucelozu

ovce bruceloza

Mještani ovog naselja žive u strahu jer se bolesne životinje i dalje slobodno kreću

U stadu Naska Lejlića iz Donje Brke kod Brčkog pojavila se bruceloza. Nakon što je i sam obolio, slučaj je prijavio inspekciji. Od tada njegove komšije žive u panici, strahujući od moguće zaraze.

Lejlić je zbog pojave bruceloze zaklao 49 ovaca. A nakon što je u jedan privatni laboratorij poslao pet uzoraka krvi, otkrivena je zaraza, piše Dnevni avaz.

– S uzorcima sam poslao i svoju krv, jer se nisam dobro osjećao. Odmah je utvrđeno da sam zaražen. Trenutno sam u karantinu, ne daju mi da se krećem, a ovce su zatvorene u toru na imanju – kazao je Lejlić.

Nasko Lejlić

Nadležni su, kako tvrdi, za brucelozu znali već tri mjeseca, ali su u inspekciji pokušali zataškati cijeli slučaj.

– Rekli su mi da sam krio da su ovce zaražene, što nije istina. Htjeli su me okriviti i poslali su mi prijavu. Potom su opet radili testiranja i utvrđeno je da je bolesno još 38 ovaca. Poslali su mi troškove testiranja, a ja nemam da platim – ističe Lejlić te dodaje da je Veterinarsku stanica odgovorna što ovce nisu vakcinisane zbog nedostatka ušnih markica.

Njegov komšija Haris Peleš rekao je da mještani ovog naselja žive u strahu jer se bolesne životinje i dalje slobodno kreću.

– Nije istina da je stado u karantinu. Oboljele ovce i dalje su na livadi i slobodno se kreću. Svi smo ugroženi. Moje imanje graniči s imanjem gdje se pojavila bruceloza. Išao sam inspektoru i prijavio slučaj, ali njima nije stalo da se ovaj problem riješi – tvrdi Peleš.

Vladu Brčko distrikta o ovom slučaju obavijestio je Franjo Stjepanović, v. d. glavnog inspektora.

– Stado je u karantinu i utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava je bila u februaru i od tada inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. Uzeto je 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na kju-groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze – kazao je Stjepanović.