Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba civilne zaštite Kakanj upozorava na opasnost od ljetnih požara

pozar aa

Služba civilne zaštite općine Kakanj uputila je građanstvu upozorenje kojim se nastoje spriječiti ljetni požari.

-Ekstremno visoke temperature zraka pogoduju pojavi požara i stoga upućujemo upozorenje građanima da u svakom momentu imaju na umu činjenicu da u aktuelnom iznimno vrućem ljetnom periodu i najmanja nesmotrenost i nepažnja mogu uzrokovati požare katastrofalnih razmjera – navedeno je u saopćenju civilne zaštite.

Upozoravaju da je zabranjeno spaljivanje predmeta od gume, plastike, kože, prerađevine od ulja, maziva te otpada na bazi hemijskih spojeva koji na bilo koji način mogu utjecati na zagađenje okoliša i zdravlje ljudi. Zabranjeno je paljenje vatre u neposrednoj blizini ruba šume, 15 metara od zgrade, te u trasama elektroenergetskih vodova. Osoba koja primijeti požar dužna je da ga ugasi ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i drugoga ili pozvati vatrogasce ili policiju.

Vatrogasna služba upozorava da je potrebno obratiti pažnju na svaki detalj, poput adekvatnog odlaganja i zagasivanja vodom žara iz roštilja, izbjegavanja bacanja opušaka u prirodu i sl., a da se uništavanje suhe trave, korova, rastinja i biljnih otpadaka može obaviti loženjem vatre i kontroliranim spaljivanjem, uz prisustvo potrebnog broja osoba sa sredstvima i opremom za početno gašenje požara, uz preduzimanje mjera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru.

-Zabranjeno je spaljivanje predmeta od gume, plastike, kože, prerađevine od ulja, maziva, te otpada na bazi hemijskih spojeva koji na bilo koji način mogu utjecati na zagađenje okoliša i zdravlje ljudi – upozoravaju iz Službe civilne zaštite.