Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službenici OSA-e i Brčko Distrikta uhapšeni zbog ratnog zločina

BiH

sipa

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Bijeljine i okoline, lišili su slobode osumnjičene Zorana Bogdanovića (rođenog u Tuzli 1960.),  uposlenika u institucijama Brčko Distrikta BiH, Milana Đokića zv. „Mićo“ (rođenog 1950. u Čeliću), nastanjenog u Bijeljini, Ljubišu Ikića ( rođenog 1952. u Patkovači), nastanjenog u Bijeljini i Branislava Trišića zv.“Brane“ (rođen u 1961. u Bijeljini gdje je i nastanjen), aktivnog  inspektora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA BiH.Uporedo sa lišenjima slobode, vrše se pretresi na dvije lokacije.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i zapovjednog kadra MUP-a RS, CJB Bijeljina- Stanice milicije Janja, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području mjesta Janja i okolnih mjesta.

Osumnjičeni su pod istragom, da su osobno i izravno, sami i sa drugim osobama, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti

Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okoline. Nezakonito privođene žrtve su tom prilikom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne ozlijede, tri osobe su od posljedica zlostavljanja smrtno stradale, a veći broj žrtava pretrpio je fizičke i psihičke ozlijede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava.

Osumnjičeni su pod istragom, da su osobno i izravno, sami i sa drugim osobama, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti.

Uslijed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog stanovništva, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje, plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH ili prelaska u Srbiju, a stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor „Batković“ ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.