Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Službenik Odjela za šumarstvo optužen za korupciju: Uhvaćen dok je primao mito od 600 KM

korupcija AA (1)

Kako se navodi u optužnici, on je u nekoliko navrata zahtijevao i uzeo iznose od po 200 KM, a u pojedinim slučajevima i višekratne isplate koje su dostizale i po hiljadu maraka

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Vladimira Babića (51), službenika Odjela za šumarstvo u lokalnoj administraciji, zbog sumnje da je obavljajući poslove otpreme šumskih sortimenata od stranaka uzimao mito.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu u pet točaka, Babić je optužen za primanje dara i drugih oblika koristi od blizu 3.000 KM, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.

Vladimiru Babiću, zaposlenom na poslovima čuvara šuma za privatne šume u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Brčko, stavljeno je na teret da je od osoba koja se bave prodajom drvnih sortimenata u više navrata zahtijevao novac da bi obavio, odnosno da bi propustio obaviti službene dužnosti, navode iz Tužiteljstva.

Sumnja sa da je od njih tražio novac kako ne bi obustavio sječu stabala, koja je vršena bez neophodne dokumentacije i odobrenja ili da bi izvršio otpremu drvnih sortimenata posječenih na osnovu prethodno pribavljenih odobrenja.

Kako se navodi u optužnici, on je u nekoliko navrata zahtijevao i uzeo iznose od po 200 KM, a u pojedinim slučajevima i višekratne isplate koje su dostizale i po hiljadu maraka.

Babić je uhićen u operativnoj akciji Policije Distrikta kodnog naziva “FUŠ” izvedenoj 30. avgusta prošle godine u mjestu Brka kod Brčkog, u trenutku primanja mita u iznosu od 600 KM.

Ubrzo zatim predan je Tužiteljstvu Distrikta na čiji mu je prijedlog, zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak, određen jednomjesečni pritvor. Po isteku, pritvor je odlukom suda ukinut i zamijenjen mjerama zabrane poduzimanja službenih dužnosti i sastajanja osumnjičenog sa svjedocima.

U međuvremenu, Tužiteljstvo i policija nastavili su zajedničku antikorupcijsku istragu prikupivši dokaze protiv Babića za pet radnji primanja mita, te je protiv njega uslijedila optužnica za kazneno djelo “Primanje dara i drugih oblika koristi”, s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Usto, Tužiteljstvo je optužnicom predložilo sudu da mu izrekne mjeru sigurnosti zabrane obavljanja svih dužnosti koje su na bilo koji način povezane s upravljanjem šumama i da mu oduzme imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelom u iznosu od 2.750 KM.