Smailbegović: Vjerujem da će biti prolongirana primjena Pravilnika

BiH

Adnan Smailbegović

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je danas da vjeruje da će biti prolongirana primjena pravilnika kojim je definisano oporezivanje toplog obroka i regresa.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Smailbegović je kazao da je taj pravilnik jučer stupio na snagu uprkos, kako tvrdi, obećanjima Vlade FBiH i premijera da će prolongirati njegovu primjenu te suprotno zaključcima Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju FBiH.

-Imali smo jedan dogovor i ja još vjerujem da će ga Vlada ispoštovati, odnosno da će premijer i ministrica finansija prolongirati primjenu tog pravilnika. Također, imali smo zaključak na Ekonomsko-socijalnom vijeću 9. septembra da se primjena Pravilnika prolongira za 1. januar iduće godine dokad bi trebale da se donesu izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, tako da bi to bio cjelovit paket – kazao je Smailbegović napominjući da bi se na taj način ostavilo dovoljno vremena poslodavcima, Poreskoj upravi i svim relevantim učesnicima da naprave pripreme u cijelom tom procesu.

Smailbegović je dodao da su pokušali da dogovore sastanak sa fedaralnim premijerom i ministricom finansija, ali da su oni ove sedmice službeno odsutni.

-Redovna sjednica ESV zakazana je za 11. oktobar i pokušat ćemo da temu oporezivanja toplog obroka i regresa uvrstimo kao prioritetnu na toj sjednci. Ukoliko bude postojao otpor i stav da će se on po svaku cijenu primjenjivati onda ćemo razmisliti da socijalni dijalog svedemo na neku minimalnu mjeru, odnosno da ga reduciramo – naglasio je Smailbegović .

Naveo je da je Pravilnik donesen bez ikakve najave i konsultacija sa ESV, ne osporavajući pri tome pravo Ministarstva finansija da donese takav akt.

– Ukoliko posmatramo formalno-pravno, to jeste njihovo pravo. Međutim, to nije način. Zato postoji Ekonomsko-socijalno vijeće, odnosno socijalni dijalog da bi se sva pitanja bitna za ekonomiju razmotrila i da se donesu najbolja rješenja – dodao je Smailbegović.

Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH danas su u zajedničkom saopćenju za javnost istakli da očekuju odgodu primjene ovog Pravilnika, a koja će biti dogovorena sa sjednici ESV-a zakazanoj za 11. oktobar.

Poslodavci i sindikat navode da zahtijevaju sistemsko rješavanje ovog problema, te da je cilj ekonomskih reformi i podsticanje rada u realnom sektoru na koji će se odnositi mnoge olakšice poput smanjivanja poreza i doprinosa, te podsticanja konkurentnosti na tržištu rada.

Poslodavci i sindikat napominju da neće dopustiti otpuštanje radnika koje može prouzrokovati primjena Pravilnika, te da se dodatni budžetski prihodi ne mogu kreirati na teret preopterećenog realnog sektora, a time smanjiti profit, investicije i zaposlenost.

Iz Ministarstva financija FBiH danas su za Fenu kazali da je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća održanoj 28.7.2016. godine odlučeno je da se primjena Pravilnika o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak odgodi do 3.10.2016. i nije bilo govora o daljnjoj odgodi primjene Pravilnika.

Iz Ministarstva podsjećaju da su izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak izravan rezultat donošenja Općeg kolektivnog ugovora, koji je stupio na snagu 23.6.2016. godine i svaka eventualna odgoda ovoga Pravilnika bila bi isključivo posljedica odgode primjene Općeg kolektivnog ugovora.

-Federalno ministarstvo financija i Vlada FBiH zajedno sa socijalnim partnerima imaju odgovornost za fiskalnu i financijsku stabilnost Federacije BiH. Prijedlog zaključaka predstavnika Udruženja poslodavaca sa IV. izvanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća je jednostrani prijedlog i nije usuglašen između svih sudionika ESV-a – navode iz Ministarstva u izjavi za Fenu.