BiH

bez mogućnosti žalbe

Smajlović: Odluka Vrhovnog suda RS-a satisfakcija za nas roditelje

05/12/2019

Vrhovni sud "na nesumnjiv i nesporan način utvrdio da su bošnjačka djeca bila diskriminisana, da su imala pravo na nacionalnu grupu predmeta i da se prema njima nejednako postupalo u odnosu na drugu djecu u RS"

Nakon što je Vrhovni sud RS-a presudio u korist bošnjačkih učenika u Osnovnoj školi “Sveti Sava“, jedan od roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović za Fenu je kazao da je s radošću primio vijest od advokata.

-Za nas roditelje to je velika satisfakcija u našoj borbi koja traje šest godina. Dobio sam informaciju od advokata da je donesena odluka u našu korist i da niko nema pravo žalbe na tu presudu. Nakon presude mora se uvesti nacionalna grupa predmeta i uposliti nastavno osoblje koji su povratnici. Advokat me obavjestio da će sudske troškove snositi strana koja je izgubila sudski spor – kazao je Smajlović.

Naglašava da je ovo pobjeda i satisfakcija za svu djecu u BiH.

– Ovo nije bila borba samo za našu djecu, nego za svu djecu koja trebaju imati ista prava – zaključio je Smajlović.

Vrhovni sud RS-a potpuno je uvažio tužbu tužitelja i zahtjeve učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti Vrbanjci, odnosno učenika koji su pohađali Osnovnu školu “Sveti Sava” u Kotor-Varoši.

Advokat Haris Kaniža, koji je vodio ovaj predmet, potvrdio je medijima da je Vrhovni sud “na nesumnjiv i nesporan način utvrdio da su bošnjačka djeca bila diskriminisana, da su imala pravo na nacionalnu grupu predmeta i da se prema njima nejednako postupalo u odnosu na drugu djecu u RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.