Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smajlović za Fokus.ba: U BiH obnovljeno 85 posto porušenih džamija

Ferhadija 34

U proteklih 20 godina u BiH je uglavnom rađeno na obnovi porušenih objekata tokom agresije na BiH 1992.-1995. i do sada je obnovljeno 85 posto porušenih džamija, izjavio je za Fokus.ba Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Islamske zajednice u BiH.

Smajlović ističe da je proces obnove džamija još uvijek u toku i da je uporedo sa obnovom tekla i izgradnja novih objekata.

“To se uglavnom odnosi na područja na kojima ranije nisu postojale džamije, kao na primjer u sarajevskim naseljima Grbavica, Otoka, Alipašino Polje i slično, ili gradovima koji uopšte nisu imali niti jedan islamski objekat iako su Bošnjaci bili većinsko stanovništvo, kao na primjer u Novom Travniku, Ilijašu, Kalesiji, Živiniciama, Lukavcu, Banovićima itd.”, rekao je Smajlović za Fokus.ba.

On je posebno naglasio i pohvalio veliki trud i požrtvovanje povratnika u izgradnji džamija.

“Imajući u vidu postratno stanje, tešku ekonomsku situaciju i nezaposlenost velikog broja građana, ipak moramo biti zadovoljni sa dinamikom obnove, kao i izgradnje novih objekata”, naveo je Smajlović.

U skoroj budućnosti Islamska zajednica u BiH planira obnovu preostalih porušenih kao i izgradnju novih objekata: džamija, mesdžida i islamskih centara u kojima će se pored klanjačkog prostora nalaziti i drugi edukativni sadržaji kao što su biblioteke, mektebske učionice, obdaništa i slično.

“Uz džamije i mesdžide rade se i drugi objekti kao što su gasulhane, tekije, šadrvani, spomen obilježja itd. Procentualno gledano do kraja 2016. godine Islamska zajednica ima 20 posto više objekata u odnosu na 90-te godine, prije agresije na BiH”, zaključio je Smajlović.