Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smanjen broj poginulih na putevima u RS

agencija za bezbjednost saobracaja rs

Na putevima u Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci ove godine poginulo je 80 osoba, a u istom periodu prošle godine broj poginulih iznosio je 98, rekao je danas Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Krsto Lipovac, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja, nakon danas održane sjednice Savjeta rekao je da je na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama i nastradalim u saobraćajnim nezgodama primjetno da je uspostavljen pozitivan trend.

“Imamo smanjenje broja poginulih i teško povrijeđenih i konačno se približavamo ciljevima predviđenim Strategijom bezbjednosti saobraćaja u RS”, kaže Lipovac.

Prema njegovim riječima za smanjenje broja poginulih u saobraćanim nezgodama važan efekat imao je rad saobraćajne policije i izgradnja autoputeva u RS.

Milija Radović naglasio je da je značajan doprinos za poboljšanje bezbjednosti saobraćaja dalo i donošenje Izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

“Poseban efekat ima odredba Zakona da ako za 20 kilometara na čas prekoračite brzinu osim novčane kazne ide i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na najmanje mjesec dana”, kazao je on.

Govoreći o uzrocima saobraćajnih nezgoda, rekao je i da je ova mjera uticala i na to, pa je brzina sada uzrok oko 21 odsto nezgoda, dok su češći uzrok “radnje vozilom u saobraćaju” koje su na prvom mjestu.

Na sjednici Savjeta analizirani su i rezultati identifikacije “crnih tačaka” na putevima u RS, pri čemu su na dva od devet ovakvih mjesta identifikovanih 2015. godine radovi u toku, a za ostalih sedam počeo je proces javnih nabavki.