odluka vlade

Smanjeno zagađenje zraka, ukinuta epizoda “Upozorenje” u Kantonu Sarajevo

sarajevo zagadjenost2 (1)

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

S obzirom da je zabilježen značajan pad koncentracija svih praćenih polutanata u zraku, Vlada Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o ukidanju epizode “Upozorenje”  u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, saopšteno je iz Vlade KS.

Ovom resornom ministarstvu je prethodno njegovo Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, sugerisalo ukidanje epizode “Upozorenje” u zonama A, B, C i D na području Kantona Sarajevo, kao i ukidanje epizode “Pripravnost”.

Podsjetili su i da je Vlada KS, na osnovu pomenutog Plana na vanrednoj sjednici održanoj 27. novembra ove godine proglasila epizodu “Upozorenje” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema izvještaju Stručnog tijela, danas je zabilježen značajan pad koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, ispod propisanih dnevnih graničnih vrijednosti.

Osim toga, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje pretežno nestabilno vrijeme sa slabim vjetrom promjenjivog smjera, uz povremenu pojavu temperaturne inverzije u utorak i srijedu, a što ne bi trebalo dovesti do dugotrajne akumulacije zagađujućih materija u zraku.

Navedene vremenske prilike će se zadržati do četvrtka, kad se očekuju padavine i pojačavanje vjetra južnog smjera.