BiH

Sastanak u Sarajevu

Smanjiti gužve na granicama BiH i ubrzati promet kamiona i roba

25/03/2020

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i roba, održali su danas u Sarajevu sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i roba, održali su danas u Sarajevu sastanak sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

”Razgovarano je o načinu bržeg prometa roba jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva”, saopšteno je Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je dogovoreno da se organiziraju sastanci operativnih timova svih nadležnih službi BiH i Hrvatske na graničnim prijelazima Šamac, Gradiška i Bijača, kako bi dogovorili način rada i ubrzanja prolaska kamiona i transporta roba.

Također, ukazano je na potrebu da se kamioni koji idu samo u Hrvatsku, usmjeravaju na druge otvorene granične prijelaze, a ne samo tri spomenuta, kako se ne bi stvarala gužva na prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport.

”Očekuje se da će radne grupe biti formirane za svaki granični prijelaz posebno, a činit će ga predstavnici graničnih policija, carina, te fito i veterinarskih službi iz obje države. Ovom prilikom razgovaralo se i o tzv. zelenom koridoru EU za transport roba koji prolazi i kroz našu zemlju te o tome kako da BiH što efikasnije participira u ovoj strateški važnoj odluci”, istakli su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.