Smijenjena predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice

gradsko vijece zenica33

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica smijenjena je predsjedavajuća Vijeća Sanja Renić, članica Naše stranke, nakon što je u dnevni red uvrštena inicijativa vijećnika stranke A-SDA Mensura Kelešture za smjenu predsjedavajuće s obrazloženjem da u proteklom periodu nisu bili zadovoljni njenim radom.

Za smjenu predsjedavajuće Sanje Renić izjasnilo se 18 vijećnika, njih deset je bilo protiv, dok su dva vijećnika bila suzdržana.

Nakon opsežne rasprave o radu gradskog vijeća i predsjedavajuće, Sanja Renić je dala prijedlog na glasanje i konstatovala da joj je uskraćeno povjerenje većeg broja vijećnika.

U skladu sa statutom Grada Zenice predsjedavajući gradskog vijeća ne može biti iste nacionalnosti kao i gradonačelnik, a Ustav govori drugačije i upravo pitanje nacionalnosti budućeg predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice izaziva veću pažnju.

Sudjelujući u raspravi o prijedlogu smjene predsjedavajuće Sanje Renić gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekao je vijećnicima da “ovo što hoćete da uradite nije dobar put” i ukazao da će sa svim saradnicima izaći sa sjednice ukoliko izglasaju smjenu, što se i dogodilo nakon pauze u zasjedanju Gradskog vijeća.