Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom

Djeca-kaznjavanje1

Provođenje Akcionog plana za djecu Bosne i Hercegovine od 2015. do 2018. godine i modaliteti za provođenja mjera koje imaju za cilj suzbijanje vršnjačkog nasilja bile su teme sjednice Vijeća za djecu BiH.

Predstavnici mreže ”Snažniji glas za djecu” pozivaju da se hitno pristupi distribuciji već usvojenih Smjernica za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH, ne samo obrazovnim institucijama i centrima za socijalni rad nego i cjelokupnoj bh. javnosti.

– Iako su usvojene 2003. godine imamo saznanja da ni pojedina nadležna kantonalna ministarstva nisu upoznata sa Smjernicama, a kamoli ustanove koje rade sa djecom. Mreža je spremna u najkraćem roku organizirati upoznavanje relevantnih nadležnih organa u BiH i svih roditelja sa sadržajem Smjernica koje svakako mogu doprinijeti borbi protiv nasilja nad djecom – kazala je koordinatorica mreže Berina Ceribašić.

Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom već postoje i one propisuju kako prepoznati, kako postupati, kome se obratiti, te šta su čije obaveze u slučajevima zanemarivanja, fizičkog nasilja, psihološkog ili emocionalnog nasilja kao i seksualnog nasilja, što sve spada pod termin nasilje nad djecom.

– Smjernice se moraju učiniti dostupnim ne samo vlastima i obrazovnim institucijama nego sveukupnoj javnosti. Zaštita djeteta je zadaća ne samo roditelja ili pojedinih dijelova sistema nego BH društva u cjelini – zaključila je Ceribašić, saopćeno je iz Mreže ”Snažniji glas za djecu”.