Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Magazinović

Snažno podržavam američko-njemačko partnerstvo u BiH i regiji

sdp-izbori-magazinovic1

Cilj ovog događaja, pored ostalog, podrška je budućem inovativnom i kohezivnom zajedničkom angažmanu SAD i Njemačke u našoj regiji

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuje na skupu pod nazivom „Geopolitički i međunarodni odnosi u jugoistočnoj Evropi“, koji se održava u Garmisch-Partenkirchenu u organizaciji George Marshall centra za sigurnosne studije i German Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj ovog događaja, pored ostalog, podrška je budućem inovativnom i kohezivnom zajedničkom angažmanu SAD i Njemačke u našoj regiji. Budući da se radi o dvije države koje imaju snažno prisustvo, interes i uticaj u regiji, njihov koordinirani angažman zajedno sa partnerima u regiji može ponuditi novu perspektivu. Osim integracija u Evropsku Uniju i NATO, sigurnosni, ekonomski i drugi izazovi također su u fokusu ovog skupa.

U ovom povodu Magazinović je izjavio:

„Znajući koliko je odgovoran, predan i koordiniran angažman međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regiji važan, a istovremeno znajući koliko je dug vremenski period u kojem upravo to nedostaje, činjenica da SAD i Njemačka planiraju budući zajednički angažman i saradnju u regiji je više nego ohrabrujuća.

Kao čovjek koji je jasno opredjeljen i svojim angažmanom usmjeren članstvu naše države u NATO i EU, snažno podržavam i radujem se ovom partnerstvu i zajedničkom angažmanu u regiji. Smatram da Bosna i Hercegovina, ali i druge zemlje regije, nemaju vlastiti kapacitet da savladaju složene socioekonomske, etničke, regionalne i druge probleme, te da zajednička američko-njemačka pomoć i liderstvo zajedno sa drugim partnerima može značiti krupan iskorak za zemlje pojedinačno, pa samim tim i regiju u cjelini“, naveo je Magazinović.

U okviru ovog događaja, Magazinović je pozvan da govori na temu „Regionalni odnosi u Jugoistočnoj Evropi“.