BiH

Proglašeno stanje prirodne nepogode

Snijeg blokirao desetak sela oko Kupresa

29/01/2019

U narednim danima najavljene su nove snježne padavine na području kupreške općine

Općinski načelnik, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode na području općine Kupres.

Odlukom se utvrđuje i proglašava stanje prirodne nepogode na području općine Kupres zbog obilnih snježnih oborina i jakog vjetra, koji su pogodili Kupres u vremenskom razdoblju od 20. decembra 2018. do 29. januara 2019. godine.

Protekli mjesec vremenske nepogode prouzročile su velike probleme stanovnicima Kupresa. Otežan je prevoz đaka, a desetak naseljenih mjesta je odsječeno.

Kako je za Fenu kazao koordinator zaštite i spašavanja općine Kupres Marijan Rebrina, desetak naselja trenutno je blokirano snijegom. Općinske službe u svakodnevnom su kontaktu s mještanima i spremni su pružiti pomoć u slučaju potrebe.

Tako je planirano da se u srijedu ekipa Crvenog križa probije do naselja Zvirnjače kako bi mještanima dostavili neophodne lijekove.

U naselju Osmanlije došlo je do urušavanja krova pod težinom snijega, pa općinske službe pozivaju Kuprešake da u skladu s mogućnostima očiste od snijega krovove stambenih i privrednih objekata kako ne bi došlo do novih nesreća.

U narednim danima najavljene su nove snježne padavine na području kupreške općine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.